Sportpersoonlijkheid van het jaar: ‘een persoon moet mediageniek zijn’

Jaarlijks wordt de sportpersoonlijkheid van het jaar verkozen, dit wordt gedaan door De Nederlandse Sport Pers (NSP). Dit jaar is de keuze gevallen op Arne Slot. De trainer van Feyenoord is de opvolger van Sarina Wiegman, de bondscoach van de Engelse voetbalsters.

De stichting Nederlandse Sport Pers Service is een organisatie van en voor Nederlandse sportjournalisten, fotografen en medewerkers van verschillende omroepen. Gerard den Elt, secretaris van de NSP, vertelt dat zeven leden het bestuur vormen van het NSP. “We bestaan uit een brede samenstelling van een hoofdredacteur, een fotograaf en een vereniging van journalisten”, aldus den Elt.

Het is niet elk jaar dat er een coach of trainer verkozen wordt tot sportpersoonlijkheid van het jaar. In het verleden was de prijs voor sporters als Femke Heemskerk en Robin van Persie.  “We werken in de sportwereld. Er wordt gekeken naar mensen die een rol bekleven in de sport. Het gaat hier om mensen die sturing geven”, vertelt den Elt. De titel wordt niet alleen gegeven op basis van prestatie, maar bij NSP koppelen ze het ook aan representatie in de media. “Het is belangrijk om na te gaan of iemand bereid is om uit te leggen wat er aan de hand is.” Bepaalde situaties moeten uitgelegd worden in de media. “Het is leuk om bepaalde gebeurtenissen te vertellen in goede tijden, maar even zo belangrijk in slechte tijden”, aldus den Elt.

Op basis van prestatie en representatie in de media, beslist het bestuur wie de sportpersoonlijkheid van het jaar wordt. Zo werd Arne Slot in het juryrapport van de NSP geprezen als iemand die altijd goed bereikbaar is en altijd uitleg geeft in de media omtrent zijn visie en opvattingen. “Wij weten wie er toegankelijk is. Het is belangrijk om na te gaan of een persoon mediageniek is”, laat den Elt weten.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...