TDT-Unibet op raketkoers dankzij duizenden volgers

Sinds begin dit jaar hebben de Youtubers van Tour de Tietema een gelijknamige wielerploeg op de weg. De financiële steun voor dit project komt uit de zakken van niemand minder dan online-gokbedrijf Unibet. TDT-Unibet wordt voortgestuwd door het enorme aantal volgers dat de Youtube-formatie de afgelopen jaren heeft verzameld. Het online succes maakt de wielrenploeg nu een magneet voor grote sponsoren.

TDT-Unibet rijdt nu nog rond op het continentale niveau. Dat is het derde niveau van de UCI, de internationale wielerfederatie. De formatie is pas sinds begin dit jaar op de weg te vinden, maar toch heeft de ploeg zich voor 2024 ingeschreven voor een stapje hoger: PRO-continentaal. Mitchell Minnaard, social content creator bij TDT-Unibet, vertelt over de sterke band met Unibet en hoe die tot stand is gekomen. “Unibet heeft er altijd ingezeten met de filosofie om de stap naar PRO-continentaal met ons te maken. Het moet altijd nog maar gebeuren. Als de sportieve prestaties er niet naar zijn, gaat Unibet ook niet mee in zo’n stap omhoog.”

Sponsormagneet TDT

Dat Unibet zich aan Tour de Tietema bindt, is best uitzonderlijk te noemen. De ploeg is immers nog geen jaar oud en rijdt in 2023 op het derde niveau van de UCI. Dat een groot bedrijf als Unibet besluit te investeren in het project, laat zien hoe groot het bereik is van TDT. Minnaard: “Alle andere continentale teams zijn een wielerploeg, maar wij zijn een mediabedrijf met een wielerploeg. Het team is een manier voor onze partners om een nog grotere doelgroep aan te spreken, zelfs internationaal.” Minnaard bevestigt dan ook dat het grote aantal volgers TDT interessant maakt voor grote sponsoren. “Denk daarbij aan Skoda, Shimano, Garmin, Scope (wielen). Dat zijn allemaal partijen die al jaren met ons meegroeien. Ons publiek heeft een soort vertrouwensband opgebouwd met deze drie jongens (TDT-oprichters Bas Tietema, Devin van der Wiel en Josse Wester, red.). Dat is voor welke partner dan ook interessant.”

De samenwerking met Unibet loopt voorlopig dus op rolletjes. Dat de stap naar het PRO-continentale niveau er nu daadwerkelijk aan komt, laat zien hoe goed de samenwerking tussen de twee naamgevers er op dit moment voor staat. Ook Lennart Kessels, General Manager Nederland van Unibet’s moederorganisatie Kindred, is blij met de samenwerking. “We zijn ontzettend trots op onze samenwerking met Tour de Tietema en de totstandkoming van het TDT-Unibet cycling team. Hun toewijding in combinatie met hun lef om dingen anders te doen, is voor velen een grote inspiratiebron en voor ons ook een van de belangrijkste redenen geweest dit avontuur mee aan te gaan. Het is bijzonder om, samen met die loyale groep volgers, onderdeel te mogen zijn van dit succesverhaal en te hebben kunnen helpen bij het verwezenlijken van hun lang gekoesterde droom om een wielerploeg te starten.”

Meesterknechten

Minnaard weet zelfs zeker dat TDT-Unibet nooit had bestaan zonder alle 173.000 trouwe volgers van het Youtube-kanaal. Daarbij zit ook een grote groep Meesterknechten. “De Meesterknechten zijn volgers die bereid zijn te betalen voor extra content van ons, maar ze gunnen het ons ook echt.” Daarbij komt dus dat deze enorme supportersschare de ploeg interessant maakt voor grote sponsoren. “Onze volgers bestaan nu al niet meer uit alleen Nederlanders en Belgen. Er zitten ook Italianen, Portugezen, Fransen en Spanjaarden bij tegenwoordig. Dat we internationaal gaan met onze volgers maakt ons ook weer interessanter”, vertelt Minnaard.

Financiële overmacht

De stap naar het PRO-continentale is overigens niet eens een stap gebaseerd op sportieve prestaties. “De stap naar het tweede UCI-niveau gaat met name om financiële slagkracht”, vertelt Youri IJnsen, journalist bij Wielerflits. “Met een sponsor als Unibet achter je kan je zo’n stap dan veel makkelijker maken. Een ploeg als VolkerWessels heeft meer resultaten geboekt in het afgelopen sportjaar, maar de gelijknamige hoofdsponsor maakt er simpelweg het geld niet voor vrij om door te stromen.” De diepe zakken die Unibet aan TDT biedt, uiten zich overigens ook in de kwaliteit van wielrenners die de ploeg binnen haalt. “Ze (TDT-Unibet, red.) kunnen daarmee gewoon veel betere renners binnenhalen, zoals Hartthijs de Vries”, weet IJnsen. “Het kan niet anders dan dat andere continentale teams daar jaloers op zijn geweest.” De Vries was overigens ook degene die eind juli het eerste eindklassement won voor TDT-Unibet: hij schreef Kreiz Breizh Elites op zijn naam.

De perfecte start van TDT-Unibet

Met de steun van de duizenden Meesterknechten en Unibet kan je gerust zeggen dat TDT-Unibet een raketstart heeft gemaakt in het wielrenlandschap. Binnen een jaar lijken de dromen van grote rondes al werkelijkheid te kunnen worden. Als PRO-continentale ploeg is TDT-Unibet namelijk nog maar een wildcard verwijderd van de grootste koersen op aarde zoals De Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix en natuurlijk de Tour de France. Tour de Tietema lijkt dan ook de perfecte manier gevonden te hebben om een professionele sportploeg te starten: bouw het op een imposant Youtube-kanaal.

Lees ook: Bijna 60% van de Nederlanders beweegt te weinig

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...