Van Nederlands trots naar Friese nummer twee: Een samenvatting van het jaar van Andries Noppert

TILBURG – Andries Noppert is niet meer de eerste keeper van SC Heerenveen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Een jaar geleden stond de Friese doelman nog onder de lat in Qatar voor het Nederlands elftal. Wat is er misgegaan voor de doelman? 

In september 2022 verraste Noppert vriend en vijand. Hij werd toen voor het eerst geselecteerd voor Oranje. Dit nadat hij een goede vorm had te pakken in de Eredivisie voor zijn club SC Heerenveen. Spelen deed de doelman in september echter nog niet. Zo keepte Remko Pasveer in die periode tegen Polen en België. Het leek er dus niet op dat Andries Noppert minuten kon verwachten bij het WK dat twee maanden later zou beginnen. Geselecteerd worden, zou niet vreemd zijn, maar spelen leek erg ver gezocht. 

Maar niets bleek minder waar. Louis van Gaal stelde Andries Noppert op als eerste keeper tijdens het WK. “Hij houdt normaal gesproken de ballen tegen. Dat is voor de keeper de eerste taak. En met zijn voeten is hij beter dan ik had verwacht”, vertelde toenmalig bondscoach tegen het AD. Noppert was dan ook in bloedvorm in de Eredivisie. Toch hadden velen twijfel aan de doelman door zijn gebrek aan ervaring in het Nederlands elftal. Zo werd ervaren doelman Jasper Cillessen niet meegenomen.  

Ondanks alle twijfel keepte Noppert een prima WK. Zo maakte hij geen fouten en de doelpunten die hij tegen kreeg, hadden veel keepers als doelpunt geïncasseerd. Noppert kon terugkijken op een hoogtepunt. Als nuchtere Friese jongen die een jaar geleden nog bij Go Ahead Eagles keepte een prima WK keepen. Dat is niet voor velen weggelegd. 

Noppert dacht zijn goede vorm op het WK en in de Eredivisie met een mooie transfer te verzilveren. Zo sprak hij ook uit weg te willen bij Heerenveen. Dat leek ook te gaan lukken. Een keeper die zojuist op het grootste voetbalpodium ter wereld heeft gestaan, moet toch een mooie transfer kunnen maken? Nou, nee. De concrete interesse bleef uit en Noppert bleef nog een jaar bij SC Heerenveen. 

Dan komen we inmiddels aan bij de start van het nieuwe seizoen. Een nieuwe kans voor Noppert om zich te bewijzen en wellicht op een later moment toch nog een mooie transfer te maken. Dat seizoen begon ook goed. SC Heerenveen won haar eerste twee wedstrijden en ook de keeper leek nog op de WK-keeper die we kenden. Toch ging het daarna snel bergafwaarts. De volgende 6 wedstrijden werden niet gewonnen. Noppert kreeg in die zes wedstrijden ook maar liefst 17 doelpunten tegen. Zijn vorm krijgt een enorme dip. Die Friese doelman die vol vertrouwen onder de lat staat, die lijkt verdwenen. 

Het vertrouwen lijkt ook niet toe te nemen. Zo krijgt Noppert in 19 gespeelde Eredivisie wedstrijden 37 doelpunten tegen. De druppel die de emmer doet overlopen is de wedstrijd die SC Heerenveen op 28 januari 2024 speelt tegen AZ Alkmaar. Een lange bal komt richting het strafschopgebied van Noppert. Verdediger Paweł Bochniewicz schermt de bal af, zodat Noppert deze kan oppakken of uitverdedigen. Wat de doelman vervolgens doet, daar schrikt heel het stadion van. Noppert wil de bal uitverdedigen en geeft een trap tegen de bal. Op knullige wijze komt deze bal tegen zijn medespeler aan en verdwijnt de bal in het doel van de mannen uit Heerenveen. Het doelpunt dat de 2-2 inluidt en zorgt voor een deling in punten. Het lijkt het totale dieptepunt in een totale vormcrisis van Andries Noppert. 

Deze blunder lijkt voorlopig het einde te zijn voor Andries Noppert onder de lat. De Leeuwarder Courant meldt namelijk dat hij zijn basisplaats kwijt is en dat Mickey van der Hart hem voorlopig zal vervangen. Ook clubtrainer Kees van Wonderen bevestigt dat. “Er komt een moment waarop het genoeg is. We hebben maandag met Andries en van der Hart gezeten en aangegeven dat dit het moment is voor ene keeperswissel. Als van der Hart fit blijft en goed keept, blijft hij onder de laat staan”, vertelt de oefenmeester aan de Leeuwarder Courant.  

Foto: ANP/ Ed van de Pol

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55