Veelbelovend begin: handballers winnen eerste groepsduel EK

De Nederlandse handballers zijn het EK begonnen met een overtuigende overwinning. De ploeg van bondscoach Staffan Olsson heeft Georgië met 34-29 verslagen. Dani Baijens stond op als topscorer.

In het Duitse Mannheim begon Oranje de eerste wedstrijd scherp. De ploeg verdedigde aanvallend en gaf de Georgen geen ruimte. Keeper Bart Ravensbergen stond zijn mannetje, waardoor Georgië pas na 8 minuten kon scoren. Al snel bouwde Nederland een voorsprong op met een verschil van 4 punten.

Met hoge snelheid creëerde Nederland veel kansen, maar dit resulteerde ook in slordigheidsfouten. In de verdediging gaf het team kansen weg, waardoor Georgië meer mogelijkheden kreeg. Toch konden de handballers de voorsprong behouden. In de laatste seconden wist keeper Bart Ravensbergen zelfs een schot op het doel te plaatsen. Hierdoor kon Oranje met een voorsprong van 19-12 naar de kleedkamer gaan.

Slordig van start

De tweede helft ging Nederland slordig van start. De Georgen kwamen te makkelijk aan het scoren. De verdediging stond te slap. Bondscoach Olsson besloot in te grijpen en wist zijn team weer op scherp te zetten. In de aanval vonden de Nederlandse handballers elkaar beter en ze werden trefzekerder in hun worpen.

Luc Steins moest zijn plek afstaan aan debutant Thomas Houtepen. Als middenopbouwspeler zorgde hij voor veel snelheid in de aanval en maakte twee doelpunten. Olsson stelde niet alleen Houtepen voor de eerste keer op, maar ook Kaj Geenen en Tim Claessens mochten hun debuut maken. In de laatste drie minuten gaf Nederland nog twee doelpunten weg, omdat ze met een leeg doel speelden. Toch was Oranje een maatje te groot voor Georgië: ze wonnen de wedstrijd met 34-29.

Dani Baijens neemt voortouw

Sterspeler Kay Smits moest het EK missen door een ontstoken hartspier. De afwezigheid van Smits was merkbaar in de afronding. Dani Baijens probeerde het voortouw te nemen in de aanval, hij werd topscorer met zeven doelpunten. Ook Rutger ten Velde stond op: hij werd de nieuwe penaltynemer en maakte vijf doelpunten. Ondanks het ontbreken van Smits behaalde het team toch een ruime overwinning.

Naast Georgië treft Nederland de landen Bosnië en Herzegovina en Zweden in de poulefase. Bosnië is zaterdag de volgende tegenstander van Oranje. De beste twee van de poule plaatsen zich voor de hoofdfase.

De Nederlandse handballers staan pas voor de derde keer in de geschiedenis op het EK. In 2022 bereikte het team de hoofdfase en eindigde op de tiende plaats. Twee jaar eerder behaalde Oranje de zeventiende plaats.