Vitesse keihard onderuit in ‘laatste strohalm’ tegen Sparta

Publicatiedatum:

ARNHEM – Vitesse heeft dinsdagavond opnieuw een nederlaag in de Eredivisie geleden. In de zoveelste wedstrijd die als ‘laatste strohalm’ werd betiteld, dit keer tegen Sparta, werd maar liefst 1-4 verloren. Waar de supporters de hoop op handhaving al leken te hebben opgegeven, oogde dit nu ook op het veld het geval. Zo komen de Arnhemmers steeds dichterbij de eerste degradatie in 44 jaar tijd.

Met nog zeven wedstrijden te gaan bedroeg de achterstand van Vitesse op Excelsior – en daarmee nacompetitie – nog altijd vijf punten. Van de laatste twaalf wedstrijden wisten de Arnhemmers er maar één winnend af te sluiten. Naast de sportieve crisis hangt Vitesse ook nog een puntenmindering boven het hoofd na het schenden van een aantal licentieregels van de KNVB. Om nog enigszins uitzicht te houden op handhaving was een overwinning op Sparta eigenlijk broodnodig. Voor de uitploeg ziet de wereld er heel anders uit. Sparta staat na de knappe 4-0 overwinning op concurrent Fortuna Sittard van afgelopen weekend op een plek die aan het einde van het seizoen zomaar recht kan geven op een play-off plek.

Lijdensweg

Hoewel Vitesse gesteund door het thuispubliek meteen fanatiek begon kreeg het na zeven minuten al de eerste mokerslag te verwerken. Na slecht uitverdedigen van Arcus kwam de bal voor de voeten van Shunsuke Mito, die overtuigend binnenschoot: 0-1. In de minuten na de tegengoal liet de thuisploeg zien zich niet zomaar gewonnen te geven. Via schoten van Aaronson en Pinto was de ploeg van Edward Sturing een aantal keer dichtbij de gelijkmaker, maar dit leidde niet tot paniek in de Rotterdamse ploeg. Dat bleek wel bij het tweede doelpunt van Sparta in de achttiende minuut. Pelle Clement liep met de bal aan de voet de zestien binnen en zette de Vitesse-verdediging met een schitterende schijnbeweging op het verkeerde been. Na de 0-2 nam het vertrouwen in een goede afloop voor de Arnhemmers niet alleen bij de spelers maar ook op de tribune af.

Kort voor rust leek Koki Saito de wedstrijd in het voordeel van Sparta te beslissen. De Japanse linksbuiten schoot na een goede actie overtuigend raak en tekende zo voor de 0-3. Verschillende supporters zochten de uitgang van het GelreDome na wat opnieuw een verloren avond leek te worden. Het duurde echter nog geen twee minuten tot Vitesse wat terugdeed. Uit een corner van Hadj Moussa kopte Kozlowski binnen. In de eerste aanval na de goal leken de Arnhemmers nog even helemaal terug te komen in de wedstrijd via een grote kans van Van Ginkel, maar zijn inzet werd gekeerd.

Valse hoop

De hoop op een goede afloop werd echter al snel in de tweede helft de kop ingedrukt. Uit een scherp aangesneden vrije trap van Clement kopte Mike Eerdhuijzen de 1-4 binnen. Vanaf de fanatieke zijde van Vitesse klonk een fluitconcert, waarna ‘schaam je kapot’ werd gescandeerd. Hoewel de nummer 17 van de Eredivisie nog wel de druk opvoerde richting de Spartaanse goal, kwam het nooit dichtbij een aansluitingstreffer. Zo werd er door de bezoekers een grote stap richting Europees voetbal gezet en bleef Vitesse opnieuw met lege handen achter.