VIDEO | Een bloedmooi gebaar

Vrijdag 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Deze dag is gewijd aan het bedanken van mensen die vrijwillig bloed doneren om levens te redden. Zonder hen zouden er onvoldoende bloedvoorraden zijn voor noodgevallen, operaties en chronische ziektes. Hun bijdrage maakt een groot verschil. Wereld Bloeddonordag benadrukt het belang van bloeddonatie en moedigt nieuwe donoren aan zich aan te melden.

Hoewel het eenvoudig lijkt om bloeddonor te worden, komt er veel bij kijken. In deze uitleg gaan we dieper in op waarom het soms lastig is om bloed te mogen geven. We vertellen je welke voorwaarden er zijn en waarom niet iedereen zomaar bloeddonor kan worden.

Potentiële bloeddonors moeten aan medische voorwaarden voldoen om het doneren veilig te maken voor zowel donor als ontvanger. Ze moeten een goede gezondheid hebben en geen infectieziekten die via bloed worden overgedragen. Het bloed van de donor wordt zorgvuldig getest op ziektes zoals hepatitis en hiv om de veiligheid te waarborgen.

Bepaalde leefstijlfactoren en reisgeschiedenissen kunnen de geschiktheid van een donor beïnvloeden. Mensen die recent naar gebieden zijn gereisd waar malaria voorkomt, mogen tijdelijk geen bloed doneren. Ook bepaalde medicatie en medische behandelingen kunnen een belemmering vormen.

Daarnaast zijn er leeftijds- en gewichtseisen. In Nederland moeten bloeddonors tussen de 18 en 65 jaar oud zijn en minimaal 50 kilogram wegen. Deze eisen zorgen ervoor dat het doneren geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de donor.

Wereld Bloeddonordag is dus niet alleen een dag om huidige bloeddonors te bedanken, maar ook om bewustzijn te creëren over het belang van bloeddonatie en de strikte regels die hiermee gepaard gaan. Door deze regels te volgen, blijft de bloedvoorziening veilig en betrouwbaar, zodat we levens kunnen blijven redden.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...