Meerdere gebouwen kleuren vandaag rood op Dress Red Day om bewustzijn te creëren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen  

Hart- en vaatziekten blijven in Nederland de op één na belangrijkste doodsoorzaak. Ondanks dat ze iedereen kunnen treffen, worden vrouwen vaak over het hoofd gezien als het gaat om deze gezondheidsproblemen. In een poging om deze kwestie onder de aandacht te brengen, ontstond Dress Red Day, een evenement dat elk jaar op 29 september plaatsvindt. Het richt zich op het vergroten van het bewustzijn van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze editie heeft de Hartstichting een bijzondere manier bedacht om aandacht te trekken. Ik sprak Dave Krajenbrin, Senior Persvoorlichter bij de Hartstichting. 

“Dress Red Day is ooit ontstaan omdat het bleek dat hart- en vaatziekten bij vrouwen veel te laat werden ontdekt en dus ook behandeld”, legt Dave Krajenbin uit. “Dus om bewustzijn te creëren hebben wij Dress Red Day in het leven geroepen.” Dress Red Day heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een krachtig evenement dat zich niet alleen richt op bewustwording, maar ook op het stimuleren van onderzoek naar de geslachtsverschillen in hart- en vaatziekten. Krajenbin merkt op dat er al veranderingen merkbaar zijn, “er wordt veel meer onderzoek naar gedaan, er is meer bewustwording, ook bij artsen, maar nog steeds is er veel meer onderzoek nodig.”  

Krajenbin licht toe waarom het zo lang heeft geduurd voordat er serieus onderzoek werd gedaan naar de geslachtverschillen bij hart- en vaatziekten. “Het komt vanuit het verleden dat met name bij klinische onderzoeken vaak wordt gekeken naar de witte man. De uitkomsten van die onderzoeken die golden dan als een soort van blauwdruk van hoe je alle mensen met hart- en vaatziekten zou moeten behandelen en ook hoe je het ontdekt.”  Medische professionals spelen een cruciale rol bij het begrijpen en behandelen van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Hoewel de bewustwording onder artsen toeneemt, is er nog steeds ruimte voor verbetering.  Krajenbrin benadrukt hoe belangrijk het is dar meer vrouwen deelnemen aan klinische onderzoeken, omdat dit kan leiden tot betere inzichten in de behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen.  

Dress Red Day en vergelijkbare initiatieven hebben bijgedragen aan het vergroten van het begrip van deze geslachtsverschillen. Er is echter nog veel werk te doen. Gelukkig blijft Dress Red Day groeien en evolueren. Voor de editie van dit jaar heeft de Hartstichting een bijzondere manier bedacht om aandacht te vragen voor het evenement. Dertien prominente gebouwen in Nederland zullen op Dress Red Day in het rode licht worden gezet, waaronder Paleis Soestdijk, strijp -T in Eindhoven en Holland Casino Utrecht. Dave Krajenbrin is enthousiast over deze ontwikkeling en hoopt dat in de toekomst meer gebouwen zich bij deze inspanning zullen aansluiten. Hij hoopt natuurlijk ook dat er vandaag veel mensen iets roods dragen.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...