Verkoudheidsklachten tijdens je menstruatie? Dit zijn de oorzaken!

0
543

CBS publiceerde 20 december de cijfers van het eerste onderzoek van NEA naar ziekteverzuim tijdens de menstruatie. In 2022 meldden 61 procent van de vrouwelijke werknemers zich één of meerdere keren ziek. Bij 10 procent van deze vrouwen hingen de klachten samen met hun menstruatie. Bijna de helft van de vrouwen die hun werk verzuimden vanwege menstruatie, hadden ook griep of verkoudheidsklachten.

Een grieperig gevoel tijdens de menstruatie. Misschien komt het bekend voor, maar wist je niet dat dit kon gebeuren. Er wordt niet veel gepraat over deze ontwikkeling die bij de maandelijkse cyclus komt kijken. Het aantal vrouwen dat hun werk verzuimt door menstruatieklachten gepaard met verkoudsheidsklachten, is gestegen.

Het verband tussen de menstruatie en griepklachten 

Volgens een onderzoek van APRN (Advanced Practice Registered Nurse) en CNM (Certified Nurse-Midwife), heeft het allemaal te maken met hormoonfluctuaties tijdens de menstruatiecyclus. Voordat de menstruatie plaatsvindt, worden prostaglandinen (een soort hormoonachtige vetzuren) geproduceerd om de baarmoeder te helpen om het baarmoederslijmvlies los te laten.

Word er te veel van deze stof geproduceerd, dan is er een kans dat het in de bloedbaan terecht komt. Met als gevolg dat er verschillende menstruatiesymptonen plaatsvinden, zoals buikkramp. Bij een chemische verandering tijdens de menstruatie in de hersenen, denk aan het schommelen van serotonine, ofwel het gelukshormoon. Hierdoor kunnen er griepsymptomen ontstaan die opspelen, als je gaat menstrueren.

BMC (biomedcentral) heeft in 2022 een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd. Een andere reden waarom er griepverschijnselen voorkomen, voor- of tijdens de menstruatie is omdat de weerstand iets kan dalen. Hierdoor ben je meer vatbaar om ziek te worden. Hierbij vinden er schommelingen plaats in immuunstoffen. Deze hebben invloed op de afweer en het ziekterisico. De klachten kunnen ook lijken op symptomen van PMS.

Als erge klachten zich aan blijven houden voor- of tijdens de menstruatie is het altijd verstandig om een arts of gynaecoloog te raadplegen.