Kinderboekenweek in teken van diversiteit op feestelijke wijze afgetrapt 

Onder luid gejuich van kinderen van de Prinses Margrietschool uit Utrecht, is op donderdagochtend de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober) officieel van start gegaan. Waar de editie van vorig jaar in het teken stond van ‘Gi-ga-groen!’, draait het nu allemaal om het thema ‘Bij mij thuis’, waar aandacht is voor diversiteit en inclusie. 

Bijpassend aan de wisselende thema’s verandert de locatie waar het evenement wordt afgetrapt ook jaarlijks. Onder het mom van ‘Bij mij thuis’ verzamelde alle belanghebbende zich daarom bij het buurthuis de Beatrix in Utrecht. Zo waren Sanne Rooseboom, auteur Kinderboekenweekgeschenk ‘Ravi en de laatste magie’, Yvonne Jagtenberg, auteur van het prentenboek ‘Mijn huis is jouw huis’ en Iven Cudogham, schrijver van de titelsong ‘Bij mij thuis’ aanwezig.  

Feestelijke opening 

Onder de presentatie van ‘BiebBoys’ Kees Meulendijks en Joran Floor, is er een theatershow opgevoerd om de Kinderboekenweek feestelijk te openen. Zo stond er, om in de stijl van het thema te blijven, een thuisdecor klaar in een theaterzaal waar de twee heren Sanne Rooseboom, Yvonne Jagtenberg en Iven Cudogham hebben ontvangen. Ook was er voor de kinderen van de aanwezige basisschool ruimte om vragen te stellen aan de creatieve breinen achter de boeken en het lied. Om de speciale ochtend compleet te maken kwamen de sterren van Kinderen voor Kinderen langs voor een optreden van de Kinderboekenweek-titelsong ‘Bij mij Thuis’.  

Diversiteit en inclusie  

Het nummer, het Kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek hebben allemaal een terugkerend onderwerp in zich: diversiteit en inclusie. ‘’Toen ik voor het schrijven van het nummer werd gebrieft door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), hebben ze gezegd dat ze het thema diversiteit graag terug horen in het lied’’, aldus Iven Cudogham. In het schrijfproces is dat ook iets waar hij rekening mee heeft gehouden. ‘’In mijn eerste versie had ik een zin dat het altijd feest is thuis, maar dat is natuurlijk niet bij ieder kind het geval. Je bent geneigd om vanuit je eigen ervaringen te schrijven. Dit is er daarom ook uitgehaald’’, zo geeft Cudogham aan. Ook in het prentenboek van Yvonne Jagtenberg is diversiteit een terugkerend thema. ‘’Ik vind het belangrijk dat kinderen zich herkennen in de wereld zoals deze er nu uitziet en dat ze zich kunnen identificeren met het hoofdpersonage. Dit boek gaat er over dat we allemaal welkom zijn en dat iedereen anders is’’, aldus Jagtenberg. Sanne Rooseboom geeft aan dat diversiteit en inclusie iets is wat onbewust terugkomt in het werk dat ze schrijft. ‘’Het is niet zo dat ik letterlijk inspeel op de actualiteiten, maar het verhaal speelt zich wel af in de wereld om je heen.’’ 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...