Aan creativiteit geen gebrek aan de Bossche Tramkade

Publicatiedatum:

Door: Annabel Lamb

27-05-2023

Den Bosch profileert zichzelf als een kunststad. Met dank aan kunstwerk de Gouden Draak, de Bossche Bollen en de Tramkade heeft Den Bosch veel te bieden op cultureel gebied. Met name de Tramkade is een gebied voor culturele en creatieve vrijheid. ,,Dit is een plek waar creativiteit wordt doorgezet op allerlei manieren.

Sinds 2014 is de Tramkade in Den Bosch een plek vol creativiteit, vrijheid en culturele activiteiten. Van bierbrouwerijen tot een arcade game en van een café tot goudsmederij. Alles valt er te vinden. ,,De tramkade is echt een culturele hotspot.” zegt Edwin Vollebergh, oprichter van de zogeheten Makersstraat. De Makersstraat is een initiatief van Vollebergh, een straat waar allerlei creatieve bedrijven zich kunnen vestigen. Zo is het bedrijf van Birgit Doesberg er gevestigd, eigenaresse van een goudsmederij genaamd Metal Art Creations. Ze geeft lessen en cursussen edelsmeden. Creativiteit staat bij haar centraal. ,,Ik wil mensen kennis leren maken met een andere vorm van creativiteit om op die manier mensen dichter bij elkaar te brengen”, aldus Doesberg.

Naast het bedrijf van Doesberg is zeefdrukkerij van Wim Haarmake gevestigd. Hij werkte lange tijd voor Studio Boot, een bedrijf van Vollebergh. ,,Toen ik hoorde dat Edwin dit project wilde starten, was ik wel geïnteresseerd. Toen er een pand vrijkwam, heb ik mij daar meteen gevestigd.” Veel mensen komen naar zijn zeefdrukkerij om hem te zien werken en om zijn kunst te bewonderen. ,,We krijgen veel opdrachten van verschillende personen en bedrijven. Het is fijn om te zien dat we door middel van de creativiteit in Den Bosch anderen mensen kunnen inspireren.”

Foto: Annabel Lamb

Maar helaas zorgen plannen van gemeente Den Bosch ervoor dat de Tramkade vanaf 2025 waarschijnlijk geen culturele en creatieve trekpleister meer zal zijn. Volgens wethouder Mike van der Geld valt de Tramkade onder ,,een nieuw levendig deel van de binnenstad”, waar plaats blijkt te zijn voor meer woningen dan gedacht. Ondanks dat de gemeente volgens de plannen de creativiteit wil behouden, vrezen sommigen dat het culturele karakter van de Tramkade door vernieuwing zal verdwijnen. ,,Ik hoop dat de gemeente de belangen van de Tramkade inziet, zodat er oplossingen kunnen worden gevonden en de Makersstraat intact blijft”, zegt Haarmake. ,,Want een plek zoals de tramkade vind je niet meer zo snel.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...