Aangescherpt beleid bij natuurmomenten: ‘Hopen dat we nu nog duidelijker naar bezoekers zijn’

0
106
ANP/SANDER KONING

Voor natuurmonumenten in Nederland zijn aangescherpte regels gekomen door rondzwervend afval. De strengere richtlijnen zijn er om het huidige beleid nog duidelijker te maken voor de bezoekers van natuurmonumenten. Drones en as verstrooiing zijn vanaf nu verboden. Daarnaast zijn er ook vernieuwde regels bij het maken van fotoreportages en het uitlaten van honden.

“We verwelkomen nog steeds iedereen, maar we hopen dat de regels over gebiedstoestemming nu nog duidelijker zijn”, vertelt Juul Pröpper, medewerker communicatie natuurmonumenten. Doordat er de laatste tijd veel rommel achtergelaten wordt rondom natuurmonumenten zijn de regels strenger geworden. Huwelijk fotoreportages mogen nog wel, maar de fotograaf moet vanaf nu gebiedstoestemming aanvragen bij de lokale beheereenheid en de boswachter. Vervolgens bepalen zij of je een vergunning krijgt om een reportage bij een natuurmonument te schieten. Dit hangt af van de hoeveelheid mensen die er tijdens de shoot aanwezig zijn en waar de foto’s gepubliceerd gaan worden. Als je hier geen vergunning voor hebt kun je een boete krijgen.

Beleidsaanpassing

“Een nieuwe regel in ons beleid is het uitlaten van maximaal drie honden. Dit omdat honden voor veel verstoring bij andere dieren in het gebied zorgen”, meldt Pröpper. Dit zal gecontroleerd gaan worden door verschillende vrijwilligers die rondlopen. Ook lopen er boa’s rond die toezicht houden en waar nodig naar vergunningen kunnen vragen. Voor particuliere bezoekers van de natuurmonumenten geldt dat je nog wel foto’s mag maken voor privé gebruik. “Een selfie in het bos maken is natuurlijk een ander verhaal”, voegt Pröpper eraan toe.