Barbie is meer dan ‘een plastic pop met grote borsten’

Het was weer tijd voor de Golden Globes. Een zaal vol mensen gekleed in prachtige jurken en strakke pakken, in afwachting of ze met felbegeerde prijs naar huis zouden gaan. Ja, het is een prestigieuze erkenning voor films en series. Je kan lekker op de bank met een bak popcorn kijken naar de uitreiking. De avond verliep echter niet vlekkeloos, wat achteraf voor ophef zorgde. Presentator Jo Koy haalt headlines door zijn grappen tijdens de uitreiking. Ook bij de 81e editie van het jaarlijkse spektakel ontstond er ophef. Vorig jaar draaide het om Will Smith, die Chris Rock een klap gaf vanwege een opmerking over zijn vrouw. ‘Keep my wifes name out of your mouth’ klonk wekenlang op alle sociale mediakanalen.  
 
Dit jaar was Jo koy, een Amerikaanse acteur en stand-up comedian, de gastheer van de show. Tegenwoordig schrikken we er niet meer zo van als mensen grappen maken die eigenlijk net niet meer kunnen, maar toch stortte het wereldwijde publiek zich op twee grappen die Koy maakte: die over de Barbie film en over Taylor Swift.  
 
De zomer van 2023 stond in het teken van Barbenheimer: de bioscoopstrijd tussen de films Barbie en Oppenheimer. Met name op sociale media ontstond er een strijd tussen de films welke het beste zou zijn. Nu het prijzenseizoen is aangebroken, stromen de awards binnen voor beide films: Golden Globes, Critics’ Choice Awards – noem het maar op. Tijdens de show doet Koy de een opmerkelijke uitspraak over de Barbie film. Eerst prees hij Oppenheimer, een door mannen gedomineerde film, de hemel in. ‘’Oppenheimer en Barbie strijden om de categorie Cinematic Box Office Achievements. Oppenheimer is gebasseerd op het 721 pagina lang Pulitzerprijswinnend boek over het Manhatten Project.’’ Daarna vergeleek hij Oppenheimer met de Barbie film, zoals vele delen vorig jaar. ‘’En Barbie gaat over een plastic pop met grote borsten. Echt, geweldige film. Het belangrijkste moment in de film was toen ze veranderde van perfecte schoonheid, naar vieze adem met striemen en platte voeten.’’  

Aan de reacties in de zaal is af te lezen dat dit ook een grap is die net over de grens gaat. Hoofdrolspeler van Barbie, Ryan Gosling, staart geïrriteerd voor zich uit, terwijl regisseur Greta Gerwig de situatie met een lach en knik probeert te relativeren. Weinig mensen lijken te lachen, maar natuurlijk klinkt de lachband luid. Aan de reacties op sociale media is duidelijk te zien dat dit soort grappen niet meer acceptabel zijn. Waarom zijn vrouwen altijd het mikpunt van grappen? De vrouw is vaak onderdeel van wat er belachelijk gemaakt wordt in een grap. 
 
‘Barbie domineerde de box office en wordt neergezet als een seksistische film over een pop,’ merken mensen op in video’s die via TikTok miljoenen keren zijn bekeken. Telkens op mijn for you page komen video’s vol reacties van vrouwen die hier hetzelfde over denken. ‘Stel je voor dat er een film gemaakt wordt die de worstelingen van vrouwen belicht en vrouwelijkheid viert. Geregisseerd door een van de meest prominente vrouwelijke regisseurs van dit moment. De soundtrack is gemaakt door een van de beste songwriters van onze generatie, tegelijk een van de grootste bekendheden ter wereld. Denk aan een film die zoveel heeft betekend in de wereld, maar nu wordt gereduceerd tot een seksistische grap, door een presentator die je eerst moet Googelen.’ Hoe kan het dat in een wereld waar al zoveel is bereikt op het gebied van vrouwenemancipatie, het vrouw-zijn toch weer wordt afgeschilderd als iets kleins, iets stereotyperends? Een klassiek voorbeeld van misogynie – haat tegen en/of een ziekelijke afkeer voor vrouwen.  

Koy begrijpt de reacties op de grap niet, geeft hij aan in een interview met the Los Angeles Times. ‘’De mensen begrijpen niet hoe ik persoonlijk ben. Ik belicht vrouwen juist. Van mijn ex-vrouw tot mijn moeder. Wat is er gebeurd met de samenleving waar we niet eens meer een grap kunnen maken.’’ 

Terwijl Oppenheimer, wat eigenlijk een film is over oorlogsmisdaden, de hemel in geprezen wordt, krijgt Barbie het stempel ‘een film over een plastic pop’. Wat ik onterecht vind, want Barbie is zoveel meer dan een film over een plastic pop. Alleen al aan de soundtrack is te horen waar de film overgaat. ‘What was I made for’ gaat over het verliezen van je identiteit en jezelf verliezen in de wereld. Een thema wat door de hele film speelt, Barbie verliest haar identiteit en ontdekt wie ze is. De film is een ode aan vrouwelijkheid. Vrouwen doen alles wat de man ook kan, waar Barbie bekend om staat. Barbie is een dokter, een wetenschapper, de president. Het laat meisjes zien dat ze alles kunnen waar ze over dromen. Het gaat over hoe vrouwen behandeld worden in een wereld waar ze alles moeten kunnen.  

De seksistische grap van Jo koy is precies de reden waarom de film gemaakt is. De meeste mannen zien een film over een mooie vrouw, de boodschap erachter zien ze niet. De speech van America Ferrera’s karakter, Gloria, ging na het succes van de film viral over de hele wereld. Dit is dé essentie wat het is om vrouw te zijn. Dit is waarom de film zoveel meer is dan ‘Barbie gaat op avontuur in mooie outfits’.  

Bron foto: ANP/EPA/Allison Dinner

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...