Van speelplein naar scherm: kinderen spelen steeds minder buiten

Er is nog steeds behoefte aan buitenspeeldag, of juist niet? Uit recent onderzoek onder kinderen en hun ouders blijkt dat kinderen minder buitenspelen. In 2022 speelden kinderen in hun vrije tijd (bijna) nooit buiten zonder toezicht van een volwassene, nu is dit al opgelopen tot 416.000 kinderen. Dat is zorgwekkend want buitenspelen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

‘’Als de stijging zo doorgaat verliezen we een generatie aan binnen zitten’’, aldus de woordvoerder van Jantje Beton. Het aantal uur dat kinderen gemiddeld per week buitenspelen, is met 2,5 uur afgenomen sinds 2022. ‘’Kinderen zijn steeds minder gaan buitenspelen omdat er steeds minder speelruimte voor hen is, ouders het buiten te gevaarlijk vinden en de verleiding van sociale media en gamen groot is’’.  Niet alleen heeft dit gevolgen voor de fysieke gesteldheid van kinderen, maar ook zeker voor de mentale gesteldheid. Kinderen raken meer geïsoleerd en zelfs depressief. Als het om het fysieke gaat dan lopen kinderen meer kans op overgewicht, slechtere ogen en slaapproblemen.

Nationale buitenspeeldag

Om het belang van buitenspelen aan het licht te brengen organiseert Jantje Beton ieder jaar een buitenspeeldag. Deze dag wordt voor de 17e keer georganiseerd door Jantje Beton en Nickelodeon. Samen roepen zij speeltuinen, buurten, ouders, scholen, clubs, bedrijven, gemeenten en iedereen die spelen belangrijk vindt op om een activiteit te organiseren. Op deze dag wordt Nederland één grote buitenspeelplek, waar meer dan 100.000 kinderen kunnen buitenspelen terwijl Nickelodeon op zwart gaat.

Sinds 1986 zet Jantje Beton zich al in voor meer speelruimte en meer speelkansen. Het goede doel zet zich in voor meer speelplekken, waar alle kinderen van vandaag kunnen spelen. Om een gezonde en gelukkige generatie te creëren. Daarom is de slogan van Jantje Beton: ‘’alle kinderen moeten kunnen buitenspelen, elke dag.’’ De Amerikaanse kinderzender is in Nederland erg populair voor kinderen. Nickelodeon is een plek waar kinderen op de eerste plek staan. 

De helft van de kinderen wil meer buitenspelen dan zij nu doen, ze geven het buitenspelen dan ook gemiddeld een 7,9. Ouders waarderen het belang van buitenspelen met een 8,8. Kinderen willen meer buitenspelen dan zij nu doen, maar aan de andere kant zijn kinderen ook minder bereid om mee te denken over buitenspelen. Vergeleken met 2022 is dit percentage van 61% naar 53% gezakt.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...