De bewustwording over cybercriminaliteit groeit onder Nederlanders 

Uit een recent onderzoek van het CBS, blijkt dat Nederlanders steeds vaker hun persoonlijke gegevens afschermen op het internet. Dit heeft volgens meerdere experts verband met de toenemende cybercriminaliteit.  

Op het internet staan diverse tips om jezelf beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Ook voert de Fraudehelpdesk meerdere campagnes omtrent cybersecurity en cybercriminaliteit. Henk van Ee, voorzitter stichting Cyberbrein.nl, beaamt: ”Hierdoor worden mensen wel bewust van de informatie dat ze allemaal delen op het internet”. Ook Marianne Junger, Emeritus Hoogleraar cybersecurity aan de Universiteit Twente, merkt op dat er meer bewustwording ontstaat. Mogelijk als gevolg van de toenemende media-aandacht voor het onderwerp. 

”Hacken is echt kinderspel” 

Cybercriminaliteit neemt in Nederland toe. Jorij Abraham, directeur Global Anti-Scam Alliance (GASA), ziet in zijn vakgebied(expertise) een duidelijke stijging van online scams en internetfraude. Volgens Van Ee is de toenemende cybercriminaliteit de reden voor de stijgende zorgen van Nederlandse internetgebruikers. Vanaf het jaar 2000 is onze economie steeds meer aan het digitaliseren. Het recentste onderzoek naar internetgebruik door het CBS toont een groei van 14% aan tussen 2012 en 2022. Volgens Arno Lodder, Hoogleraar internetrecht Vrije Universiteit Amsterdam, wordt het internet nu inderdaad vaker gebruikt. ”Voor criminelen wordt het steeds makkelijker om online misdrijven te begaan.” Daar is Van Ee het mee eens. ”Hacken is echt kinderspel.” De overgang van conventionele criminaliteit naar online criminaliteit is duidelijk zichtbaar. 

Volgens een onderzoek van het World Economic Forum bedraagt de pakkans voor online scammers slechts 0,05%. Abraham benadrukt dat het voor online criminelen weinig tijd kost, veel geld oplevert en het risico om gepakt te worden dus klein is.    

De toekomst van cybercriminaliteit  

De toekomst met cybercriminaliteit is nog onzeker. Lodder, Van Ee en Abraham voorspellen een verdere stijging van de cybercriminaliteit cijfers in de toekomst. ”Het wordt steeds lastiger om echt van nep te onderscheiden door de komst van kunstmatige intelligentie”, Aldus Van Ee. 

In de audio hieronder, is te horen hoe verschillende mensen op straat over dit onderwerp denken.  

Uitgelichte foto: ANP/ Koen van Weel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...