Nederlands sportsucces in eigen land tijdens EK Waterpolo en Baanwielrennen

Publicatiedatum:

In eigen land zijn afgelopen weken twee grote sportevenementen georganiseerd, met Nederlands succes. In Eindhoven werden de waterpolosters Europees kampioen. En in Apeldoorn scoorde Harry Lavreysen tijdens het EK Baanwielrennen een hattrick door op drie verschillende onderdelen als eerste over de finish te komen.

In de finale van het EK Waterpolo werd na een spannende slotfase Spanje verslagen met 8-7. Bente Rogge bezorgde Nederland dankzij een doelpunt in de slotseconden de zege en de zesde Europese titel. Een half jaar geleden behaalde Oranje ook al succes, toen werd in de WK-finale ook Spanje verslagen. Bij verdedigster Nina Ten Broek was er geen enkele twijfel dat de EK-titel naar Nederland zou gaan: ‘We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd maar we hebben heel veel vertrouwen dat wij Europees kampioen gaan worden,’ zo vertelde de verdedigster.

Het Pieter van den Hoogebandstadion was volledig uitverkocht. Slechts zeven weken geleden werd bekend dat het toernooi in Eindhoven werd georganiseerd. Toch bleek het EK een groot succes: ‘Een EK of WK? We dromen altijd groot. Met de verbouwingen die op de planning staan, is het in ieder geval haalbaar’, zegt Carlijn Hofland van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB).

Goud in Apeldoorn
Harry Lavreysen heeft op het EK Baanwielrennen in Apeldoorn drie keer goud gewonnen. In de keirin prolongeerde de 26-jarige baanwielrenner zijn Europese keirintitel met een groot machtsvertoon. De voorsprong was zo groot, dat Lavreysen al juichend over de finish kwam. In de finale rekende Lavreysen af met de zilveren Mateusz Rudyk en bronzen Stefano Moro.

Het werd zijn derde gouden medaille op de EK baanwielrennen in Apeldoorn. ‘Het is een harstikke mooie promotie voor de sport, zeker met deze succesvolle namen,’ zegt Rens Kamphuis, projectleider van het EK. Eerder pakte Lavrysen goud op de sprint en de teamsprint samen met Roy van de Berg en Jeffrey Hoogland. Laatstgenoemde stelde tijdens de keirin wel teleur. Hij kwalificeerde zich niet in de halve finale en miste de finale. Ook de wereldkampioenen Havik en van Schip vielen tegen tijdens de koppelkoers. Het Nederlandse duo werd teleurstellend achtste.

Daarmee viel het ideale scenario met dubbel Nederlands succes in het water, desondanks was de organisatie tevreden over het toernooi. ‘Je hebt altijd hogere doelen, maar er zijn deze week meer kaarten verkocht dan bij de vorige edities,’ zegt Rens Kamphuis. Wel was er nog succes bij de dames. Hetty van de Wouw pakte haar eerste individuele EK-medaille. De 25-jarige renster werd derde tijdens de keirin achter de Duitse regerend Europees kampioen Lea Sophie Friedrich en de Britse Emma Finucane.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...