Onbekende voetbalcompetitie groeit jaarlijks met 10%

Hebben we het over voetbal dan denken mensen vaak aan een elftal. Toch is een team met elf spelers niet altijd nodig. Er bestaat namelijk een damescompetitie waarbij vrouwen zeven tegen zeven spelen. Ondanks dat niet veel mensen hiervan afweten is de competitie aan het groeien. Volgens de KNVB neemt het aantal vrouwenteams in deze reeks jaarlijks met 10% toe.

Dat heeft diverse oorzaken volgens Daan Schippers, woordvoerder van de KNVB: ”Er is een groei in het aantal actieve vrouwenleden. Voor het vormen van een 7×7-team zijn minder speelsters nodig dan een 11×11-team.’’ Hierdoor kunnen vrouwen gemakkelijker een team bij elkaar vormen. Daarnaast is de competitie ingericht voor dames met een minder actieve houding. ”7×7 is een laagdrempelige voetbalvorm, dat grotendeels één keer in de drie weken georganiseerd wordt op vrijdagavond. Dit sluit aan bij de behoeften van vrouwen die niet wekelijks willen voetballen.”

Verschillen

Verdediger Mirle Berkers speelt bij voetbalclub SV Lierop in Lierop. Eerst voetbalde ze in een elftal, maar dit jaar heeft ze besloten om zich aan te sluiten bij een zevental. ”Dit was de beste optie in mijn omgeving’’, laat ze weten. ”Ik had ook naar andere clubs kunnen gaan, maar ik vond de teams daar niet zo leuk.’’ Ook haar verbaast het dat er zoveel zeventallen in de buurt zijn om tegen te voetballen.

Ze merkt grote verschillen op tussen een elftal en een zevental, met name in de spelregels. ”Er is geen buitenspel, je moet inschieten in plaats van ingooien en je speelt op een half veld.’’ In het begin was dat even zoeken voor haar, maar nu is ze eraan gewend geraakt.

Imago

Berkers is positief over de competitie, maar er zijn nog verbeterpunten. ”Ik vind voetbal leuk, ook in een zevental, maar het kan beter geregeld worden. Er mag vanuit het bestuur meer gekeken worden naar het damesvoetbal.’’ Laatst is bijvoorbeeld haar wedstrijd afgelast omdat het eerste team op hetzelfde veld moest trainen.

‘’Ik zeg niet dat het damesvoetbal een prioriteit moet zijn, maar wij bestaan ook’’

In haar omgeving reageren mensen ook niet altijd positief op haar sport. ”Ik zeg meestal niet dat ik in een zevental speel omdat mensen daar best wel stom en neerbuigend op reageren. Ik heb weleens denigrerende opmerkingen ontvangen, zoals: ‘Dat is F’jes voetbal’.’’ Daar is Berkers het totaal niet mee eens. Ook vindt ze 7×7-voetbal niet zo laagdrempelig als Schippers doet suggereren. ”Op conditioneel vlak is 7-tegen-7 intenser dan 11-tegen-11. Je bent veel meer in beweging.’’

Ondanks dat het meidenvoetbal steeds populairder wordt, inclusief de zevental competitie, kampt het team van Berkers nog steeds met tekorten. Het wordt daarom nog spannend of ze het lopende seizoen af kunnen maken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...