Onzekerheid in Brussel over Europa standpunt PVV 

Publicatiedatum:

De PVV is de grote winnaar van de Nederlandse verkiezingen. De partij heeft zijn zetels meer dan verdubbeld en is daardoor verreweg de grootste partij in de Tweede Kamer geworden. In Brussel wordt met argusogen gekeken naar wat deze uitslag betekent voor de positie van Nederland in de EU.  

Hoewel Wilders voorafgaand aan de verkiezingen duidelijk maakte dat hij bereid is om zijn anti-Islam uitspraken in de ijskast te zetten als het tot regeringsdeelname zou komen. Heeft hij niet gezegd of hij water bij de wijn wil doen wat betreft de negatieve houding van de partij ten opzichte van de Europese Unie. 

Vooralsnog is het partijprogramma heilig: de EU moet verlaten worden om onze status als soeverein land weer in eigen handen te nemen. Echter valt uit het verkiezingsprogramma niet te achterhalen hoe de PVV dit voor zich ziet. Ook wil de partij weer grenscontroles invoeren op de Nederlandse grens voor reizigers en voor immigranten. 

Journalist en EU-deskundige Frank van Vliet van De Telegraaf meent dat dat nog niet zo eenvoudig is als Wilders zijn kiezers voorspiegelt. “Als we ervan uitgaan dat het proces soortgelijk gaat als dat in Groot-Brittannië begint het met een bindend referendum over de vraag of Nederland een toekomst heeft buiten de EU.” 

En zo’n referendum komt er niet zomaar. ”Ten eerste kennen wij dat concept in Nederland niet. Bovendien moet er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn die zo’n referendum überhaupt wil houden en er zijn simpel weg niet genoeg partijen die net als de PVV denken dat Nederland beter af is buiten de EU”, aldus Van Vliet.  

Een volledige NEXIT is daarmee voorlopig niet aan de orde. Maar volgens Van Vliet zou Nederland wel op andere manieren afstand kunnen nemen van de EU. “Wij zien ons zelf graag als het braafste jongetje van de klas, en dat zijn we op meeste vlakken ook wel. Echter is de kans groot de kans is groot dat Wilders die reputatie gaat ondermijnen door de grenzen van de wetgeving op te zoeken”.  

De grenzen opzoeken is iets wat andere landen in de unie ook wel eens doen. Hongarije en Polen bijvoorbeeld staan erom bekend dat ze losjes omgaan met de opdrachten die Brussel ze oplegt. Het is dan ook niet voor niets dat er in de Brusselse EU-kantoren toch met enige spanning wordt gekeken hoe hard Wilders zijn stempel wil gaan drukken op het EU-beleid van de Nederlandse regering.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...