Studenten Tilburg Universiteit:”Eerst kennis over politiek voor wij ons vertrouwen geven”

Vandaag ging ik naar Tilburg Universiteit in het trend van de verkiezingen die plaatsvinden in het land. Voor mensen die een Nederlandse nationaliteit hebben is het een belangrijke dag. Zij hebben de verkiezingsdebatten gevolgd op tv, erover gepraat met vrienden of familie of zelf onderzoek gedaan naar de partij die aansluit op zijn/haar ideeën. Hierbij geven ze vertrouwen aan de politici om deze uitgangspunten te bevorderen. 

Dit vertrouwen is afhankelijk van wat de politieke debatten als uitkomst hebben, maar ook de ervaring van de beslissingen die worden genomen. Deze ervaringen zijn voor internationale studenten minder goed. Wat ervoor zorgt dat het vertrouwen in de politiek vanuit internationale studenten verlaagt. Catalina (student TU) zij ervaarde in het begin van haar verblijf in Nederland een conflict met de gemeente en studenten op het gebied van woonzekerheid. Studentenhuizen hebben liever Nederlandse studenten, dit wordt op de Facebook accounts dan ook duidelijk getoond. Door bij het begin van het bericht duidelijk “alleen Nederlandse studenten” te zetten. Als ze hier mee naar de gemeente ging voor hulp werd hier kort op gereageerd. De taalbarrière was in eerste instantie het grootste probleem, maar zo geeft Catalina aan dat de houding van de gemeente een grotere rol speelde. Woonzekerheid is een van de meest besproken onderwerpen in de verkiezingsdebatten. Maar daarbij wordt vooral rekening gehouden met nationale studenten. “We zijn hier om de cultuur te veranderen of wat dan ook, we willen gewoon een leven voor onszelf opbouwen.”

Ook Dan (student TU) geeft aan dat hij problematiek ervaart met het begrijpen van de politiek en hierdoor moeilijk kan deelnemen aan de gesprekken. Maar hij wil er wel meer over leren, maar kan dit niet door de taalbarrière. Zo kunnen volgens Dan vanaf het begin dat studenten verhuizen programma’s worden georganiseerd waarbij de moeilijke taal van politiek vertaald kan worden naar iets begrijpelijker. Dit hadden ze in zijn geboorteland ook al gedaan. En omdat hij zo begreep wat er precies besproken werd, kon hij een goede mening vormen over de overheid. Nu kon hij dat niet omdat hij niet eens de kans kreeg om zich überhaupt te oriënteren. 

Het is lastig om een duidelijke actor verantwoordelijk te stellen voor dit probleem. Omdat zowel de studenten, als de politiek wat met dit probleem kunnen doen. Jongeren kunnen een loket maken voor studenten die problemen ervaren met een woonplek of het begrijpen van de politiek. Maar de overheid kan ook instemmen in het belang van begrip over politiek bij internationale studenten. Want dat zou voor de internationale studenten erg veel schelen met het ontwikkelen van vertrouwen richting de verkiezingen en politiek. 

22 nov, Gemeente Tilburg 

Mitike Damen 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55