NS heeft maatregelen klaar voor winterse taferelen

0
176

Het weer wordt steeds kouder en de wegen steeds gladder. De kans op (natte) sneeuw is ook hoger, want het winterweer komt steeds dichterbij. Zo is het tot 29 november code geel voor gladheid en blijven de temperaturen deze week rond de -1 graden. Dit winterweer heeft ook effect op het treinverkeer, gelukkig hebben de NS en ProRail hier passende maatregelen voor.

Flinke invloed

Het winterweer kan op meerdere manieren flinke invloed hebben op het treinverkeer. Zo kunnen er onder rijdende treinen grote brokken sneeuw en ijs vormen. Deze kunnen los breken als de trein gaat rijden of over een wissel rijdt. Hierdoor kunnen er storingen aan de wissels worden veroorzaakt of kan er grote schade aan de onderkant van de (volgende) trein ontstaan.

Ook kan stuifsneeuw, kleine sneeuwdeeltjes die door de wind worden meegevoerd, kortsluiting veroorzaken. Dit gebeurt doordat de stuifsneeuw door het ventilatiesysteem wordt opgezogen en hierna terecht komt in de behuizing van de elektrische installaties. Allemaal redenen waardoor treinen kunnen uitvallen.

Pakket aan maatregelen

Om deze uitval te voorkomen hebben de NS en ProRail meerdere maatregelen klaarliggen. Om te beginnen rijdt de NS op dagen met slechte weersomstandigheden met een aangepaste dienstregeling. “Als we een aangepaste dienstregeling rijden, rijden wij ongeveer 80 procent van de treinen. Door de dienstregeling aan te passen ontstaat er meer ruimte om eventuele problemen snel op te kunnen lossen.” Als tweede maatregel sproeien de NS en ProRail glycol, een soort antivriesmiddel, aan de onderkant van treinen om te zorgen dat er geen grote brokken sneeuw en ijs kunnen vormen.

Als laatste heeft de NS op strategische plekken minimaal twee diesellocomotieven staan om te zorgen dat gestrande treinen snel weggesleept kunnen worden. Het volledige maatregelenpakket kan je hier vinden. Deze maatregelen zorgen er hopelijk voor dat er weinig hinder is. De NS zegt “Wij adviseren reizigers om vlak voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen voor de meest actuele reisinformatie.”

Het verleden

Volgens OV-expert Marc Maartens zijn deze maatregelen goed maar kan het altijd beter. “Ze kunnen de treinen langer laten doorrijden bij winterse omstandigheden. Of in ieder geval zorgen dat treinen dat ook kunnen als het sneeuwt.” Hij vergelijkt het met 40 jaar geleden toen volgens hem spoorbedrijven in staat waren om gewoon door te blijven rijden bij winterse omstandigheden. Nu zegt hij dat het minder is. “Vroeger liet de NS de Intercitytreinen bij winters weer op elk station stoppen om mensen naar hun bestemming te brengen. De nieuwe treinen zijn veel geavanceerder maar hierdoor ook veel kwetsbaarder dan vroeger.”

Het is volgens Maartens nu anders geregeld qua aansturing van de dienstregeling, waardoor nu alles landelijk wordt aangestuurd. Zo zegt hij dat vroeger er veel meer regionale aansturing was, dit betekende dat er treindienstleiders overal in het land zaten. Deze waren minder afhankelijk van computers om treinen te laten blijven rijden bij sneeuw. 

Mogelijke Hinder

Of er dit jaar veel hinder verwacht wordt kan Maartens niet zeggen, omdat dit heel erg van het weer afhangt. “Als het nou veel gaat sneeuwen, dan mag je verwachten dat het af en toe een keer misgaat en hopelijk gaat het goed, maar je weet het gewoon niet. Je kan pas achteraf zeggen of het een barre winter is geweest, dus je kan ook pas achteraf kijken hoe de NS en ProRail het hebben gedaan.” Hopelijk komt het goed want volgens Maartens hebben de NS en ProRail veel geleerd van de afgelopen jaren en zijn zij op alle fronten bezig.