Breda wil met videosurveillance straatoverlast te lijf

0
211

BREDA – De gemeente Breda wil straatoverlast op de Willemstraat aanpakken en heeft daartoe midden in de straat een cameramast geplaatst. Het gaat vooralsnog om een proef. Voorbijgangers reageren gemengd.

De Willemstraat viel de afgelopen jaren negatief op in het aantal meldingen van straatoverlast, waaronder intimidatie, bedelen en dealen. Een kwart van alle meldingen kwam van deze straat en het ernaast gelegen park, zo blijkt uit gegevens van de meldsite intimideermijniet.nl van de gemeente.

Om de problemen aan te pakken heeft de gemeente op 9 mei een cameramast geplaatst in de Willemstraat. Handhavers van de gemeente (observanten) houden de beelden vanuit de meldkamer continu in de gaten. Het gaat vooralsnog om een experiment, laat de gemeente weten. “Hierdoor hebben we beter beeld op het pad en de mensen die daar zijn”, licht een woordvoerder toe. Er waren al camera’s in de omgeving, maar de beelden waren niet goed bruikbaar. Bomen ontnamen het zicht.

De gemeentewoordvoerder: “Zodra bepaalde zaken worden waargenomen, worden boa’s en politie aangestuurd om ter plekke te komen.” Zij kunnen bekeuringen uitdelen of gebiedsverboden opleggen.

De overlast valt te bezien

Hoewel de gemeente Breda straatoverlast benoemt als een kwalijke zaak, weten mensen de situatie op de Willemstraat te relativeren. Eydaily ging op pad en ondervroeg voorbijgangers.

De gemeente noemt bedelen als een veelvoorkomend fenomeen, en dat klinkt bekend in de oren bij voorbijgangers. “Maar meer dan dat ook niet”, zegt een jongere vrouw die regelmatig in de Willemstraat komt. Ook twee andere jongere vrouwen beweren geen last te hebben van intimidatie en dergelijke. Evenmin drie jongere gasten.

Toch begrijpen ze de keuze voor het plaatsen van een cameramast.
“Ik vrees dat die daar staat wegens het hoge drugsgebruik en criminaliteit in deze straat”, beweert een voorbijganger, en deze uitspraak suggereert wat anders dan enkel bedelen. Maar daar borduren de antwoorden van andere ondervraagden op door. Geschreeuw, gezwerf en drugsgebruik, het tekent de Willemstraat voor menig voorbijganger. Maar zelf ondervinden ze geen last: “In Breda voel ik me gewoon veilig.”