Cijfers statiegeldinlevering toont stijgende lijn, maar ruimte voor verbetering 

Publicatiedatum:

65% van de verkochte statiegeldblikjes werd afgelopen jaar ingeleverd. Die cijfers publiceerde Verpact, het bedrijf achter de inzameling, begin deze week. Bij flesjes was dit 71%. “Dit is in lijn met de verwachting”, aldus Verpact. Wel zit het nog ruim onder de wettige verplichting van 90%. 

Op dit moment wordt dus 35% van de blikjes niet ingeleverd. Dat vinden klanten van de Albert Heijn XL in Tilburg aanzienlijk. “Ik vind het hoog, maar wel begrijpelijk als je ziet hoelang die rijen zijn bij de inleverpunten”, vertelt Niek. Sinds de invoering van statiegeld op blikjes wordt het drukker bij de inleverautomaten en zorgt het voor meer problemen. Dat vindt ook Maurijn: “Het moet makkelijker worden om blikjes en flesjes in te leveren. Het loopt constant vast. Ik denk dat het een belemmering is voor mensen om die spullen in te leveren. Je staat er te lang.” 

Er zit nu een jaar statiegeld op blikjes. Voor kleine flesjes krijg je sinds juli 2021 statiegeld terug. Volgens Verpact heeft dat geleid tot een forse daling van afval. “Het aantal gevonden kleine flesjes in het zwerfafval daalde over de eerste helft van 2023 ten opzichte van de eerste helft van 2020 met 63%. En ook is in 2023 het laagste aantal blikjes aangetroffen sinds zeker 8 jaar.” 

Meer inleverplekken of hogere beloningen

Verpact kwam in december 2023 met een plan om de inzameling te verhogen. Volgens het plan komen er 800 extra statiegeldmachines supermarkten en 4.600 extra statiegeldmachines en op andere locaties. “Je moet echt denken aan attractieparken, luchthavens, het OV. Plekken waar mensen echt een dagje doorbrengen en blikjes en flesjes drinken en die daar nog niet in kunnen leveren, maar ook op hogescholen en universiteiten”, vertelt Verpact. Klant Daniëlle, die docent is op een middelbare school, wilt hier ook inleverpunten. “Ik zie dat leerlingen het eigenlijk nauwelijks bewaren of inleveren. We hebben wel speciale prullenbakken staan waar ze het in kunnen doen. Maar ik zie nog heel vaak in mijn lokaal gewoon flesjes en blikjes liggen. Dat vind ik jammer.” 

Eén euro statiegeld per blik of fles, daar zit klant Dennis aan te denken. “Zodat het echt zonde zou zijn als je het op straat weg zou gooien. Dat mensen daardoor eerder geneigd zijn om ze in te leveren.” Over het verhogen van de bedragen heeft Verpact ook nagedacht. “We hebben gekeken naar andere landen, die de 90% halen. En het blijkt dat het statiegeld ongeveer overal gelijk is. Dus ik denk niet dat dat heel erg veel impact zou hebben. We moeten het gewoon makkelijker maken en mensen overtuigen van het nut.” 

FOTO: ANP/ Freek van Den Bergh

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...