Progressie provinciale stikstofplannen wordt gemaakt

Publicatiedatum:

De gedeputeerde staten zijn het eens geworden over het voorontwerp van het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG). Hierin moeten de toekomstplannen van de provincie komen voor het verbeteren van natuur, water en klimaat in combinatie met een houdbare positie voor de agrarische sector.

Het voorontwerp geeft aan welke maatregelen er nodig zijn om de natuur te herstellen, en hoe deze uitgevoerd moeten worden. Omdat het een voorontwerp is, zijn er nog geen harde grenzen aan de maatregelen gesteld. Het bepalen van deze grenzen moet in overleg gebeuren met onder meer waterschappen, gemeenten en deskundigen van natuur- en boerenorganisaties, aldus de gedeputeerde staten. Als alle maatregelen na dit overleg vastgelegd zijn, leidt dit dus tot het BPLG.

De provincie laat dus nog steeds zien dat ze aan de slag wil en hoopt dat het kabinet ook gemotiveerd blijft. Vooral om de samenwerking tussen de verscheidene partijen in stand te houden. “Die samenhang is van enorm belang, want deze problemen hangen met elkaar samen”, vertelt gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur, milieu en BPLG) aan het ANP.

Roijackers vertelt dat zolang er nog wordt onderhandeld over een nieuw kabinet veel onzeker blijft. Ook de hoeveelheid geld dat beschikbaar komt voor dit programma. De provincies konden voor 1 april hun aangescherpte plannen indienen bij het Rijk dat daarvoor 1,28 miljard euro beschikbaar heeft. Zoals eerder verteld is de aanvraag van de provincie Brabant van 222 miljoen al goedgekeurd. Wel hoopt de provincie nog op 30 miljoen voor maatwerk om stikstofproblemen aan te pakken en 10 miljoen voor het aanpassen van stallen om de stikstofuitstoot te verminderen.

Roijackers hoopt ‘zo snel mogelijk duidelijkheid’ te krijgen over wanneer en hoeveel geld de provincie Brabant kan verwachten.

De Brabantse plannen worden naar verwachting 19 april besproken in Provinciale Staten. In Brabant komen bijeenkomsten waar gemeenten, waterschappen, organisaties en betrokken inwoners kunnen meepraten.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...