Gebruik van verslavende pijnstillers stijgt met 5%

Het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt voorgeschreven, is vorig jaar met 5% toegenomen. Het aantal gebruikers van zware pijnstillers is tot 1,1 miljoen gestegen. Het risico op verslaving bij langdurig gebruik van deze pijnstillers, ook wel zogenoemd opioïden is hoog.

Waarom de toename van het gebruik van deze pijnstillers is niet bekend. Arlinde Kieft, huisarts bij het Wijkgebouw in Someren, heeft een idee waarom er een toename is. “Maatschappij van tegenwoordig durven mensen niet toe te geven aan de pijn. Mensen met pijn willen geen stapje terugnemen en rusten op bed. De maatschappij legt een druk op de mens dat ze constant door moeten gaan. Steeds meer mensen zijn bekend met deze pijnstillers zoals oxycodon. Ze weten wat voor werking het heeft en willen hiermee in contact komen.”

Het Instituut Verantwoord Medicijnengebruik maakt zich grote zorgen over de toename van het voorschijven van deze opioïde , zij roepen huisartsen en medisch specialisten op kritischer te kijken of de pijnstillers wel echt noodzakelijk zijn. “Deze pijnstillers nemen ook veel nadelen met zich mee en voornamelijk het verslavend effect. Daarnaast kan het deuren open voor de criminele sector. Deze middelen kunnen terecht komen op de zwarte markt.’’  Verslavingsinstellingen maken zich grote zorgen over het toenemend gebruik. Sommige pijnstillers kunnen binnen enkele weken al leiden tot fysieke afhankelijkheid, meld de NOS.

‘’Ik zie vaker dat iemand geopereerd wordt voor bijvoorbeeld een botbreuk, zij krijgen dan vaak een zware pijnstiller voorgeschreven. Voor kortdurend gebruik kunnen deze pijnstillers erg positief uitpakken. Wij kunnen de pijnstillers voor een week voorschrijven, patiënten kunnen na die week een herhaalrecept aanvragen. De controle op deze herhaalrecepten moet goed gehandhaafd worden, want een patiënt mag niet te lang deze pijnstillers slikken. Dan kunnen ze verslaafd worden. Wij letten hierop, maar kunnen het niet altijd voorkomen,’’ vertelt huisarts Kieft.  

Opioïden zijn niet bedoeld voor chronische pijn. Ze moeten voor kortdurend gebruik worden voorschreven vanwege het verslavingseffect. Voor mensen met chronische pijn zijn er alternatieven, meldt de NOS.

In 2019 kondigde Bruno Bruins, wie toenmalig minister voor Medische Zorg was, maatregelen aan om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. Hij uitte zijn zorgen over Nederland en wees op de grote aantallen verslaafden in de VS. Hij zei dat hij niet wil dat Nederland die kant op gaat. ‘’De communicatie tussen ziekenhuis, huisarts en patiënt moet geoptimaliseerd worden. Zodat er beter gehandhaafd wordt op herhaalrecepten op deze opioïden. Ik denk dat we dan de stijging kunnen bestrijden,’’ aldus Arlinde Kieft.

Meer weten over zware pijnstiller in Amerika? Lees dan zeker het artikel over Opiatencrisis in Amerika.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...