IFFR 2024: Een filmfestijn waar passie en verwachting samenkomen

0
178
Foto/Jort Emmer
Foto/Jort Emmer

Het is weer zo ver: het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam (IFFR) en er hangt een bruisende sfeer. Overal waar je kijkt zijn mensen gepassioneerd een film aan het bespreken die ze net hebben gezien, vol afwachting gaan ze naar een premiere waar ze al een tijdje naar op vooruitkijken. Of met honger in de ogen het menu aan het bekijken zijn voor wat voor unieke films er dit jaar nog meer opstaan. Een ding is zeker: als je maar dan ook een beetje een interesse hebt in film, is het IFFR niet te missen.

Maar naast de vaste bezoekers van het festival zijn er ook veel mensen die gekomen zijn om iets nieuws te zoeken en hun ‘film palette’ te vergroten. Of net iets exotischer zoeken dan het nieuwste uit Hollywood “het is een soort groentemarkt in plaats van een supermarkt” Zegt een enthousiaste bioscoopganger, en zij is niet de enige met dat sentiment.

Luister hier naar nog een bisocoopganger die iets zoekt wat net buiten zijn bubbel valt.

The Promised Land

De zalen zijn gevuld. Waaronder die voor de premiere van de lang verwachtte ‘heidewestern’ “The Promised Land” met Mads Mikkelsen in de hoofdrol. Gedurende de film was de zaal gevuld met emotionele reacties, er werd gesnakt naar adem bij spannende scenes en bij de rest van de film heerste een stilte geladen met fascinatie en bevlieging. Na de premiere was er een Q&A met de regisseur Nikolaj Arcel. De filmliefhebbers losgingen met vragen over hoe creatieve keuzes tot stand zijn gekomen tijdens het produceren van de film. Ook werd het tipje van de sluier opgetild om een paar geheimen over de scenes in de film bloot te leggen. Een feestje voor alle Filmfanaten en aspirant filmmakers daartoe in het publiek.

“The Promised Land” regissuer Nikolaj Arcel (links) tijdens de Q&A na de premier

Na afloop van de film leek na afloop echt indruk gemaakt te hebben zelfs bij mensen die dat niet persé verwacht hadden vooraf: “Ja ik was echt helemaal meegesleurd van voor tot einde aan de lip van de film gehangen. En om eerlijk te zijn dat had ik niet helemaal verwacht toen ik de tickets had gekocht”.

Luister hier naar een bisocoopganger die positief verrassed was:

Zo zal het IFFR blijven verbazen. Met een nieuwe lading films elk jaar belooft het een evenement te blijven waar elke filmfanaat zich kan voelen als een vis in het water.