Mentale gezondheid van studenten nog altijd laag: ‘Ik voelde me verloren’

De mentale gezondheid onder studenten blijft laag: ruim 67 procent van de studenten geeft aan zich eenzaam te voelen. Dit blijkt uit cijfers van Trimbos. Joep Lambers (21) studeerde commerciële economie in Breda, waardoor hij te maken kreeg met sombere emoties.

Lambers kreeg in de eerste week van zijn studie het besef dat hij de verkeerde keuze gemaakt had. “Ik heb het nog wel twee jaar volgehouden, ik moest mijn propedeuse behalen. Daarna ben ik gestopt. Ik wilde psychologie studeren dus ben ik gaan zoeken naar een universiteit en stad die bij mij passen. Ik kwam weer terug bij Breda. Ik wist dat ik hier niet wilde zijn. Dit begon te ontwikkelen tot een heftig gevoel.”

Negatieve emoties
Een verkeerde studiekeuze kan leiden tot negatieve emoties. “Ik voelde verdriet en werd gedemotiveerd, ik zat totaal niet op mijn plek en voelde me erg leeg. Ik merkte het zelf aan mijn gemoedstoestand. Op de plekken waar ik het leuk moest hebben, namen de negatieve gevoelens over”, vertelt Lambers. Depressieve gevoelens komen regelmatig voor bij studenten. Ruim 44 procent van de studenten geeft aan angst- en depressieklachten te ervaren, blijkt uit cijfers van Trimbos. “Ik voelde me verloren en ik wist niet of het goed ging komen. Het klikte over het algemeen niet met de studenten van mijn studie. Ik miste de aansluiting wat leidde tot een eenzaam gevoel. In het eerste jaar zat ik in een vriendenteam van de hockey, hier sprak ik gelukkig nog wel mee af. Ook had ik een paar losse vrienden die ik af en toe zag.”

Oplossingen
“Ik zat bij een dispuut, daar ben ik wel blij mee. Ik ging veel dingen met mijn dispuut doen buiten mijn studie. Dat was geen goede gewoonte, ik was mijn studie echt aan het ontwijken. Doordat psychologie een numerus fixus opleiding is werd mijn leegte een beetje opgevuld. Ik studeer nu psychologie in Utrecht, een studie waar ik écht op mijn plek zit.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55