Ruim vier jaar halve bomen in Krommenie

0
143

In het Noord Hollandse dorp Krommenie wonen bewoners nu al ruim 2 jaar in een “bomenkerkhof”. Na de aankondiging van werkzaamheden aan het riool zijn door de gemeente meer dan zestig kerngezonde bomen gekapt ter voorbereiding. Maar na de kap zijn de werkzaamheden 2 jaar uitgesteld. Een drama voor de bewoners.

Het plan heet de ‘Herinrichting Jupiterstraat, Leoniden en Neptunuslaan’ en is bedoeld om de riolering van de wijken te verbeteren maar heeft tot nu toe bewoners alleen maar het leven zuur gemaakt. De vernieuwing had begin november 2022 moeten starten maar was al snel uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2023. Tot de dag van vandaag is er nog niets gebeurd. Volgens Liander de aannemer van het project heeft de uitstelling te maken met een al bestaand plan van Liander om het gebrekkige stroomnet in de wijken aan te pakken.

Er is een klein probleem: de gemeente Zaanstad heeft de voorbereidingen voor het project al uitgevoerd voor de originele datum; november 2022. Deze voorbereidingen waren het kappen van in totaal 62 bomen waarvan er in totaal 10 officieel volgens de analyse van de gemeente ongezond of dood waren. Nu moeten inwoners niet alleen kampen met het verlies van een immense hoeveelheid groen in hun wijken maar ook het feit dat de stronken van de bomen niet volledig verwijderd zijn, waar voorheen rijen aan groene bomen stonden staan nu alleen nog maar half gekapte stokjes. Een grimmige herinnering aan het groen dat de wijk verloren heeft.

Volgens de gemeente is het cruciaal dat de stronken op deze wijze blijven staan. Zij meldt dat bij een vroegtijdige kap voor de bescherming van de bestrating de stronken moeten blijven staan. Dezelfde bestrating die compleet verwijderd moet worden voor het vervangen van de riolering. Verder zei de gemeente de kap te hebben uitgevoerd omdat het gehele bouwproces dan efficiënter verloopt. En mogelijke vertraging te voorkomen door het broedseizoen van de vogels niet te mogen storen. De gemeente weigerde toe te lichten waarom de ze de kap niet hebben uitgesteld in verhouding van de rest van het project.

Dan is er nog de kwestie van communicatie, iets wat volgens de gemeente op de pagina van het project bij Liander vandaan moet komen. Inwoners van de wijken zijn niet ingelicht over de uitstelling van het project van tweede kwartaal 2023 naar maart 2024 via brief. De communicatiemethode die de gemeente hanteerde terwijl zij de communicatie nog deden. De enige manier dat inwoners geïnformeerd konden blijven over de stand van het project is via de website die via QR-code bereikbaar was in de brief. Deze brief is op 30 juni 2022 door de brievenbus gegaan, ver voor de datum dat het project zou beginnen in tweede kwartaal 2023. Als inwoners zich hoofd krabbend hadden afgevraagd waarom werkzaamheden niet waren begonnen in het najaar van 2023. Hadden ze een brief moeten hebben van ruim een half jaar oud, om makkelijk te kunnen navigeren naar de website waar de daadwerkelijke updates geplaatst werden. Liander weigerde antwoordt te geven over waarom de communicatie van de uitstelling gebrekkig is verlopen.

Maar de gemeente heeft wel een plan voor de wijken. Nadat het project is afgerond. Is de gemeente van plan om meer groen te herplanten dan nu is verwijderd. Nieuwe bomen die onder betere omstandigheden langer zullen blijven groeien. De gemeente hoopt, als alles goed gaat, de herplant te kunnen starten eind 2024 en af te ronden in 2025. Ze melden dat bij een herplant standaard een termijn van twee jaar geldt. Het zou dus tot 2026 kunnen duren voordat de gemeente klaar is met het herstel van de wijken tot hun verloren glorie. Vier jaar nadat de bomen voor het eerst gekapt zijn.