Steeds minder jongeren willen kerst vieren met hun familie 

Publicatiedatum:

Voor vele is kerst een gezellige periode waar ze naar uit kijken, maar er zijn mensen die niet kunnen wachten tot het voorbij is. Steeds meer jongeren willen geen kerst vieren met hun familie. 

De verkiezingsuitslag, discussie over Palestina, LGBTQ+, partners, dit zijn allemaal onderwerpen die voor ongezellige discussies zorgen.  Een meerderheid, 57%, van Gen Z-ers zegt dat ze een verhitte familieruzie hebben meegemaakt tijdens een familiebijeenkomst bij kerst. Dit blijkt uit een onderzoek die is uitgevoerd door Preply, een online bijlesbedrijf. Ruim een ​​derde van de Gen Z-ers is van plan om dit kerstseizoen vrienden te zien in plaats van familie om drama te voorkomen. 

Lara viert kerst met haar beste vriendin. “Het voelt alsof ik vakantie nodig heb na mijn vakantie met de familie. Dat is niet de bedoeling,” vertelt Lara. Om zichzelf te beschermen gaat ze dit jaar een weekendje kerst vieren samen met de familie van haar beste vriendin. 

Er zijn ook jongeren die verplicht nog kerst met hun familie moeten vieren, maar het niet willen. “Bij mijn mama voelt het als een verplicht nummertje. Je moet daar zijn, je moet elkaar zien en je moet de sfeer erin houden voor de grootouders,” vertelt Bo.  “De sfeer is heel gespannen en je voelt gewoon dat niemand er écht wil zijn en dat we moeten.” Elk jaar is er sowieso weer een discussie, maar het is eerder onder de gordel. Geen overduidelijke ruzie maar een aaneenschakeling van lage opmerkingen. De discussies ontstaan vaak door de familieleden die nogal rechts zijn of door neerbuigende opmerkingen die worden gemaakt over beslissingen die anderen maakten in hun leven. Bijvoorbeeld over niet gaan studeren, geen rijbewijs, hoe andermans relaties in elkaar zit. Volgens Bo hebben alle mensen aan tafel over alles een sterke mening en aangezien er zoveel verschillen zijn, botst dat. 

Josephine moet ook verplicht kerst met de familie vieren, maar probeert daar onderuit te komen. Ze vindt het elk jaar weer spannend, waardoor ze ver van te voren al gestrest is. Dat komt omdat volgens haar de sfeer altijd beladen en nepgezellig is. Het voelt voor heel haar familie als een verplichting om interesse te tonen en aardig te doen. Ook ontstaan er discussies tijdens het diner. “Het gaat meestal over van alles en nog wat. Van iemand die te hard kauwt tot iemand die voor de 30ste keer in het jaar de vraag krijgt of ze al een relatie heeft. Maar ook over werk of studie wat niet goed genoeg is of over hoe we met elkaar omgaan.”

Sinds Corona viert Lonnie geen kerst meer met de hele familie. “Mijn familie is vrij rechts en hadden soms speciale meningen. Waarop wij dan ingingen.” Maar ze had ook last van kleine dingen zoals koppels die ruzie maken. Haar moeder begon kerst te haten, maar nu merkt Lonnie dat haar moeder het eindelijk gezellig vindt. “Ik wil eigenlijk voor altijd die kleine kerst blijven doen met enkel mijn gezinnetje.” Volgens Lonnie is dat echt een moment om samen te zijn met de mensen waarvan je houdt, zonder zorgen.

Foto bron: Roos Koole ANP 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...