De wijkrechter komt naar Tilburg

Tilburg-Noord en -West krijgen vanaf 1 oktober een wijkrechter. Het gaat om de wijken Wandelbos, Het Zand, Heikant en Stokhasselt. Hierdoor hoeven bewoners niet meer naar de rechtbank in Breda, maar kunnen ze gewoon naar het wijkcentrum.

Het is dinsdagmiddag 12 uur en een aantal bewoners uit Tilburg-Noord zit klaar in het wijkcentrum de Ypelaer voor de bijeenkomst over de wijkrechtspraak. De opkomst is beter dan bij de bijeenkomst in Tilburg- West. Hier kwam namelijk maar één bewoner, meldde Omroep Tilburg. Toch zijn niet alle bewoners ervan op de hoogte dat er een wijkrechter komt. “Wat is dat? Ik heb daar niks over gehoord’’, zegt een aantal bewoners nadat ze wordt gevraagd wat ze ervan vinden dat er een wijkrechter komt.

Pleun Wijffels wordt een van de wijkrechters in Tilburg. Ze vertelt tijdens de bijeenkomst dat er veel mensen in Tilburg- Noord en -West kampen met problemen zoals schulden, echtscheidingen, schoolverzuim van kinderen en lichte strafbare feiten zoals winkeldiefstal, vernieling en mishandeling. De wijkrechtspraak gaat zich dus richten op deze vier thema’s en probeert mensen te helpen met deze problemen. Ook wantrouwen bewoners de overheidsinstanties en de rechtspraak. Wijffels: “We hopen dat bewoners zien, ze zijn niet tegen ons maar ze zijn er vóór ons.’’

Vanaf oktober zit de wijkrechter elke dinsdag en donderdag in het wijkcentrum. De ene dag in Tilburg-Noord en de andere dag in -West. Het wijkcentrum is namelijk laagdrempeliger en minder spannend, omdat de bewoners het wijkcentrum al goed kennen. “Die laagdrempeligheid wordt nog versterkt doordat de rechter en de hulpverleners, de bewoner en zijn/haar advocaat bij de wijkrechtspraak aan een grote ovale tafel zitten’’, aldus Wijffels.

Wat is de wijkrechter?

Volgens de website van de wijkrechtspraak is het de bedoeling dat jongeren en kwetsbare gezinnen via wijkrechtspraak op een laagdrempelige manier worden geholpen bij het aanpakken en voorkomen van hun problemen. De wijkrechters hebben veel aandacht voor de bewoners en problemen waarmee zij te maken hebben. Samen met de bewoner en hulpverlening proberen ze een oplossing te vinden.

Wijkrechtspraak in Eindhoven

Tilburg is niet de enige stad met wijkrechtspraak. Ook in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam hebben ze een wijkrechtbank. In 2019 opende in de wijk Oud-Woensel in Eindhoven de eerste wijkrechtbank van Nederland. De ervaringen waren erg positief. Dit blijkt uit onderzoek van rechtssociologen van de Universiteit van Amsterdam. “Uit dit onderzoek is ook gebleken dat niet alle doelstellingen zijn gehaald’’, aldus persvoorlichter van de rechtbank Oost-Brabant Marieke van Nistelrooij. De gerichtheid op één wijk bleek namelijk moeilijker dan gedacht. De overlast werd bovendien niet veroorzaakt door de mensen die voor strafzaken bij de wijkrechter in aanmerking komen, maar door mensen die in het reguliere strafproces thuishoren.

Hopelijk zullen de ervaringen met wijkrechtspraak in Tilburg straks net zo positief zijn als in Eindhoven en worden alle doelstellingen gehaald.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...