Van natuurverschijnsel naar hindering in de leefomgeving

0
139
Bron ANP: GinoPress B.V.

Bij een zinkgat zakt de grond letterlijk onder je voeten weg. Dit fenomeen zien we de laatste maanden terug in de grote steden, terwijl het eerst alleen als natuurverschijnsel in Zuid-Limburg plaatsvond. De reparatiekosten van een onnatuurlijk zinkgat kunnen uiteenlopen, maar met regelmatig onderhoud kan het voorkomen worden. Geo-onderzoeker Bjorn Vink is werkzaam bij Nikhef en vertelt meer over de reparatie en mogelijke kosten die erbij komen kijken.

Nederland is een land van uitgestrekte vlaktes met landbouw en polderlandschappen. In dorpen en steden staat mobiliteit en infrastructuur centraal. Hoewel een zinkgat oorspronkelijk een natuurverschijnsel in Zuid-Limburg is, komt het nu ook voor in bebouwd gebied elders in Nederland. Het ontstaan van een zinkgat kan impact hebben op de omgeving waarin hij ontstaat met alle mogelijke gevolgen van dien.

De reparatie

Geo-onderzoeker Bjorn Vink geeft aan dat onnatuurlijke zinkgaten kunnen ontstaan door het achterstallig onderhoud van het riool en kelders. “Om dit weer te repareren, worden er voorzichtig uitgravingen uitgevoerd. Er wordt bekeken waar er schade is en waar het vandaan komt. Hierbij wordt er grondig gekeken naar het voorkomen van gevaren voor de omgeving en verdere uitspoelingen.

De oude buizen worden vervangen, de gaten worden gevuld met cement of zand en de straat wordt afgewerkt en hersteld”.

Kosten

“De reparatiekosten van zinkgaten in de stad kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Dit is afhankelijk van de samenleving eromheen. Denk aan winkels die moeten sluiten of straten die onbereikbaar worden. De kosten verschillen per plek en omgevingsfactor.”

Soorten en ontwikkelingen van zinkgaten

Er bestaan verschillende zinkgaten: ”Er zijn natuurlijke en onnatuurlijke zinkgaten. De natuurlijke zinkgaten vinden voornamelijk plaats in Zuid-Limburg, dit komt omdat de ondergrond daar bestaat uit rotsen van kalkgesteente. De onnatuurlijke zinkgaten ontstaan door ‘eigen’ bewegingen en onderhoud. Het ontstaat voornamelijk door het onderhoud van rioleringen. Als deze niet regelmatig gecontroleerd worden, kunnen er uitspoelingen ontstaan. 

Zo’n rioolbuis brokkelt en spoelt zich van binnenuit. De buizen kunnen zakken door de grond of als er een nieuws huis wordt gebouwd, hierdoor ontstaat er schade aan de buis. De gevolgen kan men zien als er in een korte tijd veel water door de buis stroomt. De grond wordt dan modder, waardoor de grond ineen valt en zinkgaten te zien is.”