Hulporganisaties wachten officieel hulpverzoek van Marokko af

Nederland staat klaar om hulp te geven aan Marokko, laten ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten. Er is echter nog geen officieel hulpverzoek van Marokko binnengekomen. Toch zijn onder andere Artsen Zonder Grenzen en De Rode Halve Maan – zusterorganisatie van het Rode Kruis  – in Marokko om te helpen.

Lenneke Boshuis, persvoorlichter bij Artsen Zonder Grenzen, vertelt wat de hulporganisatie doet: “We mogen wel naar Marokko, maar als wij het groter willen aanpakken moet dat altijd in overleg met autoriteiten. We mogen nooit op eigen houtje zomaar iets doen.” Zo vertelt Boshuis dat er een samenwerking in gang worden gezet, alle partijen moeten met elkaar in overleg want anders is het niet mogelijk.

“Op dit moment hebben we geen projecten lopen in Marokko. In de huidige situatie, mogen we niet zomaar met hulpmiddelen en goederen komen. Er blijven allerlei wetten gelden om zaken te importeren, dus we moeten eerst afspraken maken met de autoriteiten ter plaatse In het geval van humanitaire hulp gaan we eerst kijken waar behoefte aan is,” aldus Boshuis. Artsen Zonder Grenzen gaat contact opnemen met de ambassades vanuit hun hoofdkantoor in Nederland. Vanuit daar wordt ingeschat hoe hoog de nood is om vanuit daar hulp te gaan verlenen.

Artsen zonder grenzen kan hulp bieden aan ziekenhuizen met medicijnen of andere materialen, waaronder hygiëne-kits en dekens. Daarnaast kunnen er artsen ter plaatse worden ingezet. Op dit moment zijn medische en logistieke specialisten aanwezig in Marrakesh.

Wanneer er een duidelijk beeld is van de hulpbehoefte en Marokko aangeeft Nederlandse hulp te kunnen gebruiken, kunnen hulpmiddelen en hulpverleners naar de rampplek.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...