Hulporganisaties wachten officieel hulpverzoek van Marokko af

Publicatiedatum:

Nederland staat klaar om hulp te geven aan Marokko, laten ministers Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten. Er is echter nog geen officieel hulpverzoek van Marokko binnengekomen. Toch zijn onder andere Artsen Zonder Grenzen en De Rode Halve Maan – zusterorganisatie van het Rode Kruis  – in Marokko om te helpen.

Lenneke Boshuis, persvoorlichter bij Artsen Zonder Grenzen, vertelt wat de hulporganisatie doet: “We mogen wel naar Marokko, maar als wij het groter willen aanpakken moet dat altijd in overleg met autoriteiten. We mogen nooit op eigen houtje zomaar iets doen.” Zo vertelt Boshuis dat er een samenwerking in gang worden gezet, alle partijen moeten met elkaar in overleg want anders is het niet mogelijk.

“Op dit moment hebben we geen projecten lopen in Marokko. In de huidige situatie, mogen we niet zomaar met hulpmiddelen en goederen komen. Er blijven allerlei wetten gelden om zaken te importeren, dus we moeten eerst afspraken maken met de autoriteiten ter plaatse In het geval van humanitaire hulp gaan we eerst kijken waar behoefte aan is,” aldus Boshuis. Artsen Zonder Grenzen gaat contact opnemen met de ambassades vanuit hun hoofdkantoor in Nederland. Vanuit daar wordt ingeschat hoe hoog de nood is om vanuit daar hulp te gaan verlenen.

Artsen zonder grenzen kan hulp bieden aan ziekenhuizen met medicijnen of andere materialen, waaronder hygiëne-kits en dekens. Daarnaast kunnen er artsen ter plaatse worden ingezet. Op dit moment zijn medische en logistieke specialisten aanwezig in Marrakesh.

Wanneer er een duidelijk beeld is van de hulpbehoefte en Marokko aangeeft Nederlandse hulp te kunnen gebruiken, kunnen hulpmiddelen en hulpverleners naar de rampplek.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...