New York krijgt nieuwe regels voor Airbnb verhuurders

NEW YORK – Tijdens je vakantie in New York een heel appartement huren gaat niet meer.  Een kamertje huren bij iemand in huis kan wel, maar de bewoner moet dan wel thuis zijn. Dit zijn de nieuwe regels in New York ingevoerd door de gemeenteraad.

7 september 2023 – Skip Flipse

Met een grote groep een week overnachten in New York zit er niet meer in. Door de nieuwe regels mag je met nog maar twee mensen een kamer huren in een appartement van een bewoner in New York. Airbnb probeerde via de rechter de regels tegen te gaan, maar dit had geen zin. De rechter ging mee met het besluit van de gemeenteraad. De nieuwe regels gelden voor iedereen die zelf een appartement verhuurt in New York

Na uitspraak van de rechter zei Karen Dunn, advocaat van Airbnb, op een persconferentie dat de nieuwe regels volgend experts onbegrijpelijk zullen zijn voor mensen, tenzij ze een geschiedenis hebben met werken in engineering

Inside Airbnb meldt dat er 40 duizend geregistreerde Airbnb’s zijn in New York.  Het Bureau voor Speciale Handhaving in New York zei eerder tegen de Amerikaanse krant New York Times dat naar verwachting meer dan 10 duizend Airbnb’s hun registraties zullen intrekken. 

De nieuwe regels zullen ook gevolgen hebben voor toeristen. De prijzen van kamers op Airbnb en van hotels zullen naar verwachting flink gaan stijgen. Verhuurders die zich niet kunnen aanpassen aan de nieuwe regelgeving stoppen met de verhuur van hun appartement, waardoor het aanbod van kamers daalt en de prijzen van andere verhuurders zullen stijgen.

De nieuwe regelgeving is ingevoerd vanwege een tekort aan huizen en dus een dreigende huizencrisis. The New York Tims meldde eerder al dat dit probleem door Airbnb’s alleen maar groter is geworden en dat de huurprijzen gestegen zijn door het tekort aan woningen.

Airbnb in Amsterdam

Niet alleen voor New York komen er nieuwe regels. In de meeste grote steden zijn er verschillende regelgevingen voor Airbnb waaraan zij zich moeten houden. Zo ook in Amsterdam, waar sinds 2020 veel nieuwe regels zijn ingevoerd.  Als verhuurder in Amsterdam mag je per jaar slechts 30 dagen een woning verhuren. Bij het overschrijden van deze 30 dagen betalen verhuurders een boete van 11.600 euro, meldt de gemeente Amsterdam.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...