Trump betaalt borgsom van 175 miljoen in fraudezaak

Publicatiedatum:

NEW YORK – De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de borgsom van 175 miljoen betaald in de fraudezaak waarin hij is veroordeeld. De oud-president kan nu in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. De beursgang van Trumps sociale mediabedrijf ‘Truth Social’ leverde hem op papier het nodige geld op, maar de waarde van het bedrijf is flink gedaald.

Donald Trump werd oorspronkelijk een boete opgelegd van 454 miljoen dollar in een fraudezaak. Trump zou jarenlang de waarde van zijn bezittingen te hoog hebben voorgesteld aan banken en verzekeraars. Hierdoor kon hij voordeligere leningen sluiten. Rechters verlaagde het bedrag dat Trump moest betalen naar 175 miljoen dollar. Volgens zijn advocaten zou niemand garant staan voor een lening van 454 miljoen dollar.

Doordat Trump zijn borg heeft betaalt, kan er geen beslag meer worden gelegd op bezittingen van de oud-president. Trump heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. De borg is bedoeld om betaling te garanderen als hij dit hoger beroep verliest. Als Trump het hoger beroep zou winnen, hoeft hij niets te betalen en krijgt hij het geld van de borgsom terug. wanneer dit hoger beroep plaats gaat vinden, is nog niet bekend. Wat wel vast staat, is dat Trump het in november tegen Joe Biden op gaat nemen is de presidentsverkiezingen.

Truth Social

Ondanks alle financiële tegenvallers is Trump op papier vorige week stuk rijker geworden. Zijn eigen sociale mediabedrijf Truth Social maakte een beursgang. De waarde van de aandelen in moederbedrijf Trump Media & Technology Group (TMTG) steeg hard na de opening van de Amerikaanse aandelenbeurs. De waarde van het bedrijf werd op 9 miljard geschat. Trump bezit 60 procent van de aandelen en werd dus op papier in één klap 6 miljard dollar rijker. Trump mag de eerste 6 maanden zijn aandelen niet verkopen en kon zijn aandelen dus niet gebruiken om zijn borgsom te betalen.

De waarde van Truth Social is maandag echter 20 procent gezakt nadat het bedrijf haar jaarcijfers van 2023 bekend maakte. Uit deze financiële documenten werd duidelijk dat het bedrijf bijna 60 miljoen dollar verliest maakte terwijl het maar 4 miljoen dollar omzet genereerde. Experts waarschuwen naar aanleiding van de scheve verhouding tussen de financiën van het bedrijf en het aanhoudende verlies: “TMTG’s operationele verliezen zorgen voor aanzienlijke twijfel of het bedrijf haar bestaan in de toekomst voort kan zetten.” Het bedrijf zou zo’n hoge waardering hebben ondanks dat het financieel wankelt omdat de aandelen voornamelijk door Trumpaanhangers wordt gekocht.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...