Gezond leven is duur

TILBURG, 15 september 2023 – Bijna de helft van Nederland geeft aan gezonder te willen leven, vermeldt het Centraal Bureau van Statistieken (CBS). Toch lijkt het niet voor iedereen mogelijk te zijn. Een gezonde leefstijl is namelijk over het algemeen een stuk duurder, met name in het jaar 2023 met een nog steeds stijgende inflatie. 

Niet willen of niet weten?

Gezondheidsexperts maken zich zorgen. Ze willen dat iedereen de kans krijgt een gezonde leefstijl te kunnen veroorloven. Dit ook om het aantal overgewicht af te laten nemen in Nederland. “Ik at alleen maar tosti’s toen ik mijn boodschappen zelf moest betalen, dat was betaalbaar en vullend’’, vermeldt een student uit Tilburg. “Ik weet niet veel over voeding. Van huis uit heb ik dit niet meegekregen en chips en koekjes waren goedkoper dan groente en fruit, dus voor mij was de keuze al snel gemaakt”. Het feit dat ongezond eten niet duurder wordt en gezond eten duur blijft, is een vraag die iedereen graag beantwoordt zou willen hebben. “Voor een veel kleiner bedrag gooi je je karretje vol met ultra bewerkt voedsel. Voor 50 cent heb je bijvoorbeeld een heel pak koek of snoep, maar voor dit geld kan je nog niet eens een appel kopen”, zegt Voedingsdeskundige Annick Adriaansz.

Onderwijs

We kunnen het mensen ook niet kwalijk nemen. Veel mensen weten niet meer wat gezond eten is, want je krijgt er geen les over op school. Puur als je interesse bij voeding en diëtiek ligt, heb je kennis over dit onderwerp. “De vraag waarom dat niet zo is speelt bij ons ook: hoe kunnen we verwachten van mensen dat ze gezond blijven leven als ze niet eens weten wat het is? Het is van cruciaal belang dat het onderwijs zich gaat aanpassen. Want als ouders ook niet goed weten wat gezond eten inhoudt, hoe kunnen zij dit dan doorgeven aan hun kinderen? Dit zal echt bij het onderwijs moeten beginnen”, aldus Adriaansz. 

De overheid streeft ernaar om minstens de helft van de kantines op middelbare scholen ‘gezond’ te laten zijn, maar haalt dat doel niet. En dat niet alleen: een deel van de scholen die het gezond-keurmerk heeft, blijkt niet altijd gezond te zijn luidt een onderzoek van NOS Stories. Dit vooral om een goede invloed te hebben op de kinderen van middelbare scholen en om aan te tonen dat gezond eten ook lekker kan zijn met als doel overgewicht in de toekomst tegen te gaan. Maar alleen dit is niet genoeg. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55