Bus zal grote rol moeten spelen in vermindering CO2-uitstoot

Milieuorganisatie Natuur & Milieu publiceerde 13 september haar nieuwe plannen om de CO2-uitstoot te verminderen in 2030. Om dit doel te bereiken zal het openbaar vervoer een grote rol gaan spelen. Toch moet er nog een hoop gebeuren voordat dit gerealiseerd kan worden, volgens de busmaatschappij Connexxion. “Er moet worden geïnvesteerd in de toekomst van het ov”.

We kiezen steeds vaker voor de auto. Dat blijkt uit de nieuwe mobiliteitsplannen van milieuorganisatie Natuur & Milieu. Door die groei neemt de CO2-uitstoot onvoldoende af en daarom heeft zij een duidelijk doel voor 2030: de CO2 uitstoot moet minimaal 49 procent lager zijn dan in 1990. Volgens de organisatie zou het terugbrengen van aantal auto’s daarbij helpen. Daarom hopen zij de komende zeven jaar van tien miljoen, naar acht miljoen auto’s terug te schroeven. Het openbaar vervoer en de fiets zal die overige twee miljoen moeten opvangen.

Bussen moeten worden opgeschaald

“Als wij echt minder CO2 zouden willen uitstoten, moeten we dat met elkaar moeten doen”, aldus Nienke Onnen, programmaleider mobiliteit bij Natuur & Milieu. “Wij zien echt nog wel potentie in het gebruik van de fiets”, vertelt Onnen “Veel mensen die nu met de auto gaan, zouden die afstand ook makkelijk kunnen fietsen”.  Ook zou het gebruik van bussen een goede vervanging kunnen zijn. Volgens de programmaleider is dit de makkelijkste manier om op te schalen, omdat je voor de bus geen rails hoeft aan te leggen.

Toch moet er nog een hoop gebeuren voordat dit haalbaar is, vindt Connexxion. “Als er morgen opeens twee miljoen mensen meer gebruik gaan maken van de bus, hebben wij een probleem”, aldus Jonne van Eck, woordvoerster van de busmaatschappij. “Wegens onder andere het personeelstekort en hogere energiekosten hebben wij onze dienstverlening moeten terugschroeven de afgelopen tijd”. Toch ziet de maatschappij dat in de toekomst wel zitten. “Onder de juiste omstandigheden is een toename van het aantal reizigers natuurlijk zeer welkom. Sterker nog, daar streven we naar”, concludeert ze.

Steun van overheid nodig

Op de vraag wat er daarvoor moet veranderen, is van Eck heel duidelijk: “We hebben steun nodig vanuit de overheid”, vertelt ze stellig. “Wij kunnen juist een bijdrage leveren in het verminderen van fileleed en stikstofproblemen, maar daarvoor moet er geïnvesteerd worden in de toekomst van het ov”.

Ook van Onnen sluit zich daarbij aan: “Het openbaar vervoer wordt steeds duurder en dat is zeker niet bevorderend voor het gebruik. Het schikt af”. De milieuorganisatie is daar al een lange tijd mee bezig. “Er is al aan de noodklok geluid. Wij hopen onze plannen voort te kunnen zetten met het nieuwe kabinet”, aldus de programmaleider.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...