Extinction Rebellion: ‘We gaan niet stoppen, niet dat ik weet’

Fossiele subsidies worden nog niet afgeschaft, dat blijkt uit de Miljoenennota die vandaag verscheen tijdens Prinsjesdag. Extinction Rebellion (XR) gaat volgens de woordvoerster weet nog niet stoppen met het dagelijks blokkeren van de A12. 

In de Miljoenennota staat dat de beslissingen over het afbouwen van de fossiele subsidies ‘gezien de demissionaire status van het kabinet’, worden overgelaten aan de formatie. Dit houdt in dat er pas over gedebatteerd gaat worden, nadat er een nieuw kabinet is gevormd.

Het ijkpunt van de demonstratiemarathon van XR was Prinsjesdag. Ze hoopte dat er uit de Miljoenennota zou blijken dat fossiele subsidies direct worden stopgezet. Pas dan zouden ze stoppen met het blokkeren van de A12. Echter is hier nog geen beslissing over gemaakt door het kabinet.

Veel duidelijkheid over het verloop van de demonstratiemarathon is er niet. “We gaan niet stoppen, niet dat ik weet.”, aldus Eeke Ruig woordvoerster XR. Morgen zullen de activisten de A12 wederom betreden. Wat hun volgende ijkpunt is en of dat na de nieuwe kabinetsvorming gaat zijn, werd naar herhaaldelijk vragen niet duidelijk.

Voor de elfde dag op rij werd de A12 om 12:00 geblokkeerd. De demonstraten werden later weggehaald van de blokkade in vergelijking met andere dagen. “De politie had twee prioriteiten en de ene was de veiligheid van de route van Prinsjesdag en de andere was de A12”, aldus Robin Middel, woordvoerder van de burgermeester van Den Haag. “Wij hebben de keuze gemaakt om voorrang te geven aan de Prinsjesdagroute”. Precies tijdens het begin van de troonrede van Koning Willem Alexander werd het waterkanon ingezet. De demonstranten lieten zich niet kennen en zongen: ‘You are not alone!’, terwijl ze werden natgespoten. De gemeente liet om 15:15 weten dat de snelweg is vrijgegeven voor verkeer.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55