College: “Financiële positie Cobra Museum verslechtert door lening” 

Publicatiedatum:

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum is voorlopig uit de financiële nood dankzij een particuliere lening. Zorgondernemer en kunstliefhebber Marius Touwen investeert volgens het college 700.000 euro in het museum. Het college ziet een verslechtering van de financiële positie van het museum. 

“Met deze lening neemt de schuldenlast van het museum alleen maar toe”, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente benadrukt dat het geld van Touwen een lening is, geen gift; het museum moet het geld uiteindelijk terugbetalen. Het college constateert dat “de lening de kernproblemen van het Cobra Museum niet oplost”.  

Het Cobra Museum lijdt al jaren verliezen en verkeert daarom in financieel zwaar weer. Vorige week werd bekend dat het museum 700.000 euro tekortkomt in 2023. Het college wil volgend jaar de subsidie stopzetten, omdat zij geen vertrouwen meer heeft in de financiën en bedrijfsvoering van het museum. Tijdens een extra raadsvergadering van 6 september sprak het Cobra Museum in om het belang van het museum voor Amstelveen te benadrukken.  

Het Cobra Museum laat in een persbericht weten ‘diep dankbaar te zijn voor de betrokkenheid van Touwen’. Het museum noemt echter geen bedrag bij de lening van Touwen. Wel is duidelijk dat het museum van de ‘acute financiële nood’ af is. Het museum zegt in staat te zijn om ‘op een nieuwe basis in gesprek te gaan met de gemeente Amstelveen.’ Er is volgens het museum nu ‘tijd en ruimte om een structurele oplossing te ontwikkelen voor het voortbestaan van het museum op lange termijn’. 

Toch blijft het college bij het standpunt om de subsidie vanaf volgend jaar niet meer te verstrekken. Het college begrijpt dat het liquiditeitsprobleem van het Cobra Museum voorlopig is opgelost. Echter, door de risicovolle bedrijfsvoering en het ontbreken van een duurzaam meerjarenplan ziet het college geen reden om de subsidie volgend jaar weer te verstrekken. 

Vanavond debatteert de gemeenteraad over het besluit om de subsidie wel of niet stop te zetten. Aan het eind van het debat kunnen de raadsleden beslissen om dit besluit door te schuiven naar de vergadering van woensdag 27 september. 

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...