Pikante boeren kalender voor open dialoog

Het stereotyperend beeld van een boer en boerin Nederland wordt vandaag op zes oktober doorbroken. De sexy Boeren en Boerinnen kalender van 2024 wordt vandaag gepresenteerd.

De boeren in Nederland nemen ieder jaar af. Begin van deze eeuw waren er nog 100.000 boeren dit jaar is dat bijna gehalveerd, meldt het CBS. Toch merkt de organisatie ´De Boeren Kalander´ een stijging in de aanmeldingen. Sinds 2011 bestaat de boerinnen kalender. Sinds 2019 bestaat ook de boeren kalender. Voorheen gaven veel agrariërs zich op zodat ze een mooie foto hadden voor later, maar  nu wordt het gezien als een podium voor protest of om hun trots op het plattenland te laten blijken.

Veel boeren zouden een dialoog willen starten met deze kalender. Volgens boerin Maartje uit Alphen aan den Rijn zouden boeren meer geraadpleegd moeten worden voor een realistische beeldvorming: “Als er over de manier waarop boeren te werk gaan iets onduidelijk is of voor verbetering vatbaar lijkt, stap dan eens op een boer af en vraag ernaar.” Kalendermodel Luuk is zich er tegelijkertijd bewust van dat ook de boeren zelf dingen anders kunnen en moeten doen: “De nieuwe generatie boeren is oprecht veel bezig met hoe het beter kan. Als we doorgaan zoals “de nieuwe boer” bezig is, voorzie ik weinig problemen voor de toekomst.”

Boerenprotest

Het afgelopen jaar zijn boeren veel in het nieuws geweest. Zo kwamen de boeren in protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Deze plannen werden gemaakt, omdat er in Nederland te veel stikstok in het water en de bodem terecht komt. Dit is schadelijk voor de natuur, water- en bodemkwaliteit en gezondheid van de mens. Om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen neemt de overheid maatregelen in de landbouw. Deze maatregelen geeft de boer een gevoel van onrecht en onzekerheid over de toekomst. Daarom kwamen zij aflopen jaar in opstand. Op 1 oktober 2019 vertrokken de boeren massaal in hun tractor naar het Malieveld in Den Haag. “De eerste protesten waren heel mooi, indrukwekkende beelden van trekkers op snelwegen. Tijdens deze protesten merkte ik ook steun vanuit de gemeenschap. De reden van protest was ook heel gegrond. Na de eerste paar weken vond ik dat de protesten iets te lang doorgingen. Mensen begonnen zich te ergeren en dan verlies de sympathie van het volk”,  aldus kalender model Margot. Margot heeft deelgenomen aan de boerinnen kalender van 2024. Margot wilde dit jaar uit haar comfortzone stappen, haar deelname aan de boerinnen kalender heeft daarbij geholpen. Ze ziet haar deelname niet als een vorm van protest. “Ik vind dat we dit soort leuke initiatieven geen politieke lading moeten geven. Ik denk dat we met de kalender de toegankelijkheid van de agrarische sector vergroten voor de buitenwereld.”

Lancering

De 30 agrariërs die dit jaar geselecteerd zijn voor de populaire pin-up kalenders worden op vanavondfeestelijk gepresenteerd aan pers en publiek. Dit vindt plaats bij ‘Bij Lampe’ in Raalte, waar hun voorstelrondes op de catwalk worden opgevolgd door muziek van DJ Rhandy Bishop en‘Het Foute Uur’ van Qmusic.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55