COLUMN: ‘In Nederland behandelen we voetbalsupporters als criminelen’

Na de ongeregeldheden in Arnhem en tussen FC Utrecht en PSV supporters zijn voetbalsupporters weer negatief in het nieuws. Burgemeester Dijksma pleit bij volgende ongeregeldheden tussen beide clubs voor een wedstrijd zonder publiek en bij Vitesse is de kaartverkoop aangescherpt bij risicowedstrijden. Roepen om collectieve straffen en voetbalsupporters opschepen met strenge maatregelen terwijl een klein deel het voor de rest verpest.

Damian bezoekt alle wedstrijden van zijn favoriete voetbalclub Sparta, bezocht onder meer wedstrijden in Duitsland en België en deed tien weken lang onderzoek naar voetbalsupporters in Nederland.

Ik hoor je denken, waar heb je het over? ‘Want die hooligans dat is toch niet normaal!’ Lieve lezer, dertig supporters van een voetbalclub die zich misdragen betekent niet dat die andere tienduizenden van diezelfde voetbalclub ook helemaal knettergek zijn geworden. We hebben helemaal geen supportersprobleem in Nederland. We creëren het zelf. Hoe? Door voetbalsupporters te behandelen als criminelen, geen gesprekken te voeren over oplossingen, laat staan te zoeken naar alternatieven zoals een flexibel uitvak, vrij vervoer en minder politie-inzet.

Vaak in Nederland is een uitvak beter bekend als een kooi met een hek en het liefst nog een net erover

Damian van Toer

In Nederland moet je als uitsupporters vaak met een combiregeling naar voetbalwedstrijden. Wat dat precies is? Nou, komende zaterdag staat de wedstrijd RKC-Sparta op het programma. Als Sparta-supporter uit Dordrecht even naar Waalwijk is slechts een half uurtje, leuk toch? Nee, zeker niet. Door de combiregeling mag ik komende zaterdag eerst naar Rotterdam. Daar vertrekken we met driehonderd supporters onder politiebegeleiding naar Waalwijk. We worden opgesloten in een beveiligd vak waar we slechts alleen toegang hebben tot het stadion voor de wedstrijd. Voor de goede orde, van mijn thuisadres naar Rotterdam is langer rijden dan vanaf mijn thuisadres naar het Mandemakers stadion in Waalwijk. Vaak in Nederland is een uitvak beter bekend als een kooi met een hek en het liefst nog een net erover waar je dan een potje voetbal bekijkt en onder politiebegeleiding weer wordt teruggestuurd naar je eigen stad.

En als er iets gebeurd dan zijn we ontzettend goed in collectieve straffen. Als dertig supporters van Vitesse zich misdragen, dan zijn niet alle voetbalsupporters gek geworden. Als honderd supporters van PSV en FC Utrecht in een park of bos willen vechten, dan hoeven die twintig duizend andere supporters in het stadion niet gestraft te worden door een verbod te krijgen. Het incident in Arnhem is krankzinnig en het is niet normaal om naast de snelweg een potje Rico Verhoeven tegen Badr Hari na te spelen, maar weet je wat nog idioter is? Dat we nog langer accepteren dat we in Nederland voetbalsupporters behandelen als criminelen. Dat zijn ze niet. Echt niet.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55