Dartsport groeit in België, maar zo gek als in Nederland is het nog lang niet 

Publicatiedatum:

Het Belgisch darten is in opkomst, mede door de recente winst van Dimitri van den Bergh bij de UK Open, maar het is nog niet zo groot als in Nederland. Namen zoals Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld klinken u vast bekend. Bij de Belgische topdarters Van den Bergh of Mike de Decker zal er geen belletje gaan rinkelen.   

Dimitri van den Bergh won op zondag 3 maart zijn tweede major titel. Zulke successen geven een boost aan de sport. “Dan zien mensen dat een landgenoot het heel goed doet. Ja, dat werkt natuurlijk positief voor de sport,” vertelt Paul Engelbertink, directeur van de Nederlandse Darts Bond. “Het is natuurlijk goed voor een sport als je een ambassadeur hebt.” 

Volgens Jacques Nieuwlaat, dartscommentator bij ViaPlay, zijn successen de reden voor de bekendheid van de sport. “Het feit dat Raymond van Barneveld twee keer wereldkampioen werd aan het eind van de vorige eeuw. Daardoor wordt het darten uitgezonden op TV. Vanaf dat moment zijn de aantallen ook gewoon toegenomen”, aldus Nieuwlaat. Van Barneveld is niet de enige Nederlander met grote successen. In 2006 maakte Michael van Gerwen zijn debuut op een groot podium. Later in de jaren 10 won hij drie wereldtitels. 

In Nederland is de sport dus razend populair. “Wij hebben op dit moment om en nabij de 27.000 leden die competitie darten. En we hebben ongeveer 200.000 mensen in Nederland die wekelijks darten, maar die zijn niet aangesloten bij de bond”, zegt Engelbertink. De organisatie in Nederland loopt voor op die in België, dat vindt Mathijs Haest van de Belgische dartbond. “Ik ga dat eerlijk zeggen, in België is dat nog enigszins een amateurorganisatie. Ik kan het niet anders zeggen, maar in Nederland is dat al heel mooi geprofessionaliseerd. Daar kijken wij echt naar op.” 

In België zit de sport darten in de lift. “Je zou het België van nu kunnen vergelijken met het Nederland van 1999 of 2000. Dus zij zitten nog in die eerste fase van de boom,” legt Nieuwlaat uit. “Het is de laatste jaren behoorlijk gegroeid”, aldus Haest. Bij het laatste Belgische kampioenschap waren er 900 deelnemers. Voor de COVID-periode was dit nog niet een vierde. Ook is er een verschil in publiek. Bij de Belgian Darts Open zat op vrijdagmiddag de zaal bomvol. Of dat de sport in België net zo groot kan worden als in Nederland, weet Haest niet. “Je hebt ook de kennis, de financiering en dergelijke nodig om effectief die stap naar die professionalisering zoals in Nederland te zetten. Dat is iets waar je wel naar toe streeft natuurlijk. Dus dan is Nederland misschien niet het eerste land waar we ons aan willen tippen, maar dat moet ergens wel ons doel zijn.” 

FOTO:ANP/ Bas Czerwinski

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...