Girona FC in opmars: van tweede divisie naar koploper La Liga

Spelers van Girona FC vieren de overwinning op FC Barcelona. Foto: Andreu Dalmau / EPA

Spaanse voetbalclub Girona FC won afgelopen weekend met 2-4 van FC Barcelona. Daardoor komen ze twee punten los aan kop in La Liga. Termen als ‘aanvalsmachine’ en ‘stuntploeg’ domineren de media, die over het algemeen laaiend enthousiast zijn over de Spaanse ploeg.

Wat is het recept voor dit enorme succes? Opvallend is dat Girona veruit de meeste doelpunten maakt in de competitie. Wel krijgen ze er relatief meer tegen dan de concurrenten in de top acht. Maar er is nog een bepalende factor: trainer Míchel. Hij wordt door velen gezien als de grondlegger van het succes.

Hij zorgt voor aanvallend voetbal, vergelijkbaar met dat van trainer Roberto de Zerbi bij Brighton & Hove Albion uit Engeland. “Het is een beetje tikitaka, altijd vanuit balbezit. Sommigen zeggen dat Míchel beter de trainer van Barça zou kunnen zijn, in plaats van Xavi. In Míchel schuilt sowieso een toptrainer”, liet Nil Solà, Girona-watcher van het Catalaanse radiostation RAC1, in een gesprek met Nu.nl weten.

Ondanks dat ze aan kop gaan in Spanje, kent niet iedereen Girona FC. De club uit Girona bestaat sinds 1930, maar speelt sinds 2007 pas professioneel voetbal. Toen promoveerde ze naar de Segunda Division B, de tweede divisie van Spanje. Daar werd Girona gelijk kampioen en promoveerden ze naar de eerste divisie.

Geschiedenis geschreven

In het seizoen 2016-17 schreef Girona clubgeschiedenis door te promoveren naar het hoogste niveau. In 2019 degradeerden ze weer. Na drie seizoenen in de eerste divisie promoveerden ze in 2022 via de nacompetitie weer naar de Primera División. In het seizoen daarna werden ze tiende en nu is Girona de verrassende koploper.

Media en analisten dachten na de eerste wedstrijden dat het succes van korte duur zou zijn. Echter lijkt de stuntploeg een serieuze titelkandidaat. Het was wachten op echte beproevingen tegen de topteams van La Liga. In het duel met Real Madrid, in speelronde zeven, ging Girona met 0-3 onderuit. Dat is nog altijd de enige keer dat ze in ze competitie verloren hebben.

Eind november speelde Girona FC gelijk tegen Athletic Bilbao en werd Real de nieuwe koploper. Maar deze week, in de zestiende speelronde, weet Girona in een uitwedstrijd bij FC Barcelona te winnen en verovert het de koppositie terug.

Begroting keer tien

Girona mag op basis van haar begroting 52 miljoen euro spenderen. Ter vergelijking: Real Madrid kan ruim 725 miljoen uitgeven. Er wordt ook kritisch gekeken naar het succes van Girona. Een reden daarvoor is dat City Football Group (CFG) voor 47% eigenaar van de club is. CFG is onder andere eigenaar van Manchester City en probeert toekomstig topspelers te ‘kweken’ door ze eerst ervaring op te laten doen bij kleinere clubs.

Dat maakt het makkelijker om spelers van topclub Manchester City te huren, maar in het huidige team zit slechts één speler die gehuurd wordt van de club uit Manchester. Dat is ex-PSV’er Sávio. Bij PSV heeft hij weinig klaargemaakt, maar bij Girona is hij een vaste kracht op linksbuiten met inmiddels vijf assists.

Sterkhouder Daley Blind

Ook Nederlander Daley Blind staat wekelijks in de basis. En dat twee jaar nadat hij via de achterdeur is vertrokken bij Ajax. Veel voetbalanalisten hadden niet verwacht dat de Nederlander nog zo veel op zou kunnen brengen bij zijn volgende club, maar niets is minder waar.

Arnau Madrià, clubwatcher van Girona voor de Catalaanse sportkrant L’Esportiu, liet aan Nu.nl weten dat hij Blind een van de sterkhouders bij Girona vindt: “Hij vormt de connectie tussen de achterhoede en het middenveld. Hij heeft een goede visie en passing. Soms kan het verdedigend beter bij hem, maar ze gebruiken hem bij Girona vooral in zijn kracht.”

Mogelijk winterkampioen

Girona speelt voor de winterstop nog thuis tegen Alavés en uit tegen Real Betis. Winnen ze deze twee wedstrijden, dan zijn ze winterkampioen. Na de winterstop staat gelijk een moeilijke thuiswedstrijd tegen nummer drie Atlético Madrid op het programma. Voor dit seizoen was de doelstelling lijfbehoud in La Liga, dat is nu al zo goed als zeker behaald. Als Girona zo doorgaat, is het waarschijnlijk dat ze Europees voetbal behalen. “We strijden niet met Barça, Real Madrid of Atlético, maar met degenen die na hen komen”, zegt trainer Míchel.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55