Wielrenner Mathieu van der Poel opnieuw slachtoffer van publieksmisdragingen 

Bij de wielerwedstrijd Paris-Roubaix van afgelopen zondag. Werd er een gegooid naar het achterwiel van wielrenner Mathieu van der Poel. Die wedstrijd wist hij voor de tweede keer te winnen, maar over het gegooide petje wordt nog veel gesproken. Wielerorganisaties kijken naar oplossingen. 

Het is niet de eerste keer dat Van der Poel bekogeld is vanuit het publiek. Zo werd er twee weken geleden tijdens De Ronde van Vlaanderen een plastic beker met bier gegooid en werd hij bespuugd. Bij de veldritwedstrijd de Grote Prijs Adrie van der Poel in Hoogerheide, waar Mathieu van der Poel wist te winnen, waren er geen incidenten.

Jan Pop, voorzitter van de koers in Hoogerheide, vertelt over maatregelen die er genomen zijn. “Normaal gesproken liep het parcour vrij kort langs de publiekstribune, we hebben er bewust voor gekozen om die wat verder van het parcour te houden.” Ook stonden er beveiligers onherkenbaar tussen het publiek langs de weg. 

Veel meer kan je volgens Pop niet doen om incidenten tussen publiek en renners te voorkomen. “Je hebt altijd mensen die zich niet willen gedragen, maar laten we ervan uitgaan dat dat maar een hele beperkte groep is. We doen ons stinkende best om incidenten te voorkomen, maar 100% voorkomen is bijna onmogelijk.” Bij de wielersport kunnen toeschouwers dicht bij de sporters komen. “Je kunt bij de busjes, campers en auto’s komen, je kunt ze bijna aanraken als ze voorbijrijden. Het is gewoon volkssport nummer één, dat verander je niet zomaar”, aldus Pop. En als er dan een zogenaamde supporter tussen zit die zich niet kan gedragen, vindt Pop dat diegene zo snel mogelijk bestraft moet worden. 

Spugen

Tijdens een veldrit in Hulst vorig jaar, is Van der Poel uitgejouwd en kreeg hij plastic bekertjes met bier en urine naar zijn hoofd vanuit het publiek. Toen hij zeker was van de overwinning, spuugde Van der Poel richting de desbetreffende persoon. “Dat je niet voor mij bent, vind ik prima. Maar dat roepen vind ik niet oké. Ik ben er een beetje klaar mee om elke week van alles over me heen te krijgen. Dat vind ik het niet waard”, meldde Van der Poel na afloop aan de NOS. De Internationale Wielerunie (UCI) legde Van der Poel een boete van 270 euro voor het spuugincident. Wat de gevolgen zijn voor de fan is niet bekend. 

Volgende wedstrijd

De eerstvolgende wielerklassieker, de Amstel Gold Race, is op 14 april. Mathieu van der Poel is favoriet voor deze rit, wat dit jaar start vanaf de Markt van Maastricht. De organisatie is volop bezig met de voorbereidingen.

Foto: ANP/ Iris Van Den Broek

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...