Nederland slaagt voor ⅔ in Australian Open: Pattinama Kerkhove en Hartono door naar volgende ronde.

MELBOURNE – Het kwalificatietoernooi van de Australian Open is momenteel in volle gang. Gijs Brouwer, Arianne Hartono en Lesley Pattinama Kerkhove kwamen vandaag in actie. De twee laatstgenoemden wisten hun wedstrijd te winnen en gaan door naar de volgende ronde van het kwalificatietoernooi.

Gijs Brouwer mocht als eerste Nederlander van de dag het spits afbijten. Hij nam het om 14:15 uur lokale tijd op tegen de Slowaak Alex Molčan. Brouwer begon niet al te sterk aan zijn wedstrijd. Zo verloor hij meteen de eerste game waarin hij opsloeg, een zogeheten break. Na deze tegenslag leek de nummer 154 van de wereld beter in de wedstrijd te komen. Zo wist hij de Slowaak terug te breken en te zorgen voor de eerste gelijke stand sinds het begin, 4-4. Toch trok de tegenstander aan het langste eind. Zo wist Molčan meteen terug te breaken en zijn eigen game te behouden. De eerste set gaat met 6-4 verloren voor de Nederlander.

De tweede set is stabieler voor Brouwer. Hij en Molčan gaan gelijk op. Dat resulteert in een 2-2 gelijke stand in het begin van deze set. Game 5 lijkt dan ook het kantelpunt te zijn. De Slowaak, die overigens als nummer 14 op de plaatsingslijst staat, breekt Brouwer en komt voor het eerst die set op voorsprong. Beide mannen weten dan tot het einde de games met eigen service vast te houden. Brouwer probeerde wel, maar het lukte niet. Zo maakte hij te veel foutslagen. De bal kwam te vaak in het net of buiten de baan. De zes aces die hij maakte, waren niet voldoende om terug te komen. Zijn Slowaakse tegenstander wint ook de tweede set met 6-4 en daarmee de wedstrijd. Gijs Brouwer mag het toernooi verlaten na deze eerste kwalificatieronde en kan zijn persoonlijk record, de eerste kwalificatieronde, niet verbeteren.

Om 16:15 uur lokale tijd mocht de eerste Nederlandse vrouw van vandaag aan de slag. Arianne Hartono mocht het opnemen tegen de Hongaarse Panna Udvardy. De eerste set zet meteen de toon voor de wedstrijd. Eerst breekt de Nederlandse gevolgd door een break van de Hongaarse. Beide speelsters lijken geen afstand van elkaar te kunnen nemen. Het blijft spannend en de eerste set gaat zijn climax bereiken bij de 6-6 stand. Er komt namelijk een tie-break. Hartono lijkt de grip op de wedstrijd kwijt te zijn in deze tie-break. Ze komt namelijk met 3-0 achter. Toch weet ze zich te herpakken en uiteindelijk de tie-break met 7-4 te winnen. Een heerlijk gevoel voor de Nederlandse, die de eerste set pakt, en een klap in het gezicht van Hongaarse.

Hartono begint ijzersterk aan de tweede set. Ze behoudt haar eigen game en breekt vervolgens en komt met 2-0 voor. Zo lijkt ze de controle op de wedstrijd te krijgen, maar niets is minder waar. Udvardy breekt Hartono namelijk meteen terug, behoudt haar eigen service game en trekt de stand weer gelijk. Nadat beide dames de service games vaker behouden, weet Hartono toe te slaan. Ze breekt namelijk en mag daarna gaan serveren voor de wedstrijd met een 5-3 voorsprong. Die uitgelezen kans laat de Nederlandse niet liggen. Ze wint de tweede set met 6-3.

Hatorno is met deze overwinning door naar de tweede kwalificatieronde van het toernooi. Daar gaat ze het morgen opnemen tegen de Amerikaanse Hailey Baptiste.

Als laatste kwam Lesley Pattinama Kerkhove om 17:20 lokale tijd in actie. Zij mocht het opnemen tegen de Poolse Katarzyna Kawa. Pattinama Kerkhove begon slecht aan de wedstrijd. Zo verloor ze meteen haar eigen game en Kawa verzilvert vervolgens de break in haar eigen game. De Nederlandse knokt zich echter terug tot 2-2 door meteen terug te breaken. Vervolgens blijft het gelijk op gaan. Er worden eigenlijk geen games meer weggegeven door de beide dames. Tot het moment dat het er toe doet. Pattinama Kerkhove breekt Kawa namelijk, terwijl ze 5-4 voor staat en wint dus de eerste set. Pieken op het juiste moment dus.

De tweede set is totaal anders dan de eerste. In het begin leek de Poolse mee te kunnen met Pattinama Kerkhove, maar niets is minder waar. Nadat Kawa haar eerste eigen game wist te behouden, heeft ze het tempo niet meer kunnen bijbenen. Pattinama Kerkhove veroverde vanaf dat punt elke game die ze kon pakken en won de tweede set dus eenvoudig met 6-1. Zo plaatst de Nederlandse zich voor de laatste kwalificatieronde voor het hoofdtoernooi.

In die laatste kwalificatieronde komt Pattinama Kerkhove de Tsjechische Sára Bejlek. Als ze die wedstrijd op vrijdag weet te winnen, mag ze deelnemen aan het hoofdtoernooi.

Bron foto: ANP/Sander Koning