Puskás-waardig moment: de goal van Garnacho

0
353
Foto door Mylo Kaye

Grote namen zoals Ronaldo en Ibrahimovic gingen hem al voor, maar in de wedstrijd Manchester United – Everton maakte Alejandro Garnacho in de derde minuut een Puskás Award waardige goal. De Puskás Award is een prijs die wordt uitgereikt aan de voetballer die de mooiste goal van het jaar maakt, een spektakel dus.  Erik Meijer is sportanalist en geeft zijn analyse. 

Een échte bicycle kick. Volgens Erik Meijer, analist bij de Duitse sportzender Sky Deutschland, zijn doelpunten zoals die van Garnacho schaars. “Zo’n moment is uniek! De bal komt met snelheid en dan op zo’n manier een goal maken is uitzonderlijk. Alles komt op 1 moment samen. Het is genieten als speler en als journalist kijk je naar technische perfectie, want zo’n bal moet perfect treffen op de schoen. Je kan ervoor oefenen, maar met deze snelheid is het uitzonderlijk dat alles samen komt. De kans is een op honderdduizend. Deze past zeker in het lijstje met Puskás-waardige goals en het is logisch dat deze goal veel media-aandacht krijgt,” aldus Meijer.

Maar waar komt de Puskás Award vandaan? 

De prijs is op 20 oktober 2009 ingesteld en is vernoemd ter ere van Ferenc Puskás. Ferenc Puskás was een Hongaarse voetballer die in zijn voetbalcarrière zo’n 1561 goals maakte. De meeste furore maakte hij als spits bij Real Madrid, waar hij acht seizoenen onder contract stond. Daarnaast was hij ook de aanvoerder van het Hongaarse voetbalelftal op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Dat er een award naar Puskás is vernoemd, is dan ook niet voor niks.