Van der Poel en Vollering verkozen tot wielrenners van het jaar

Utrecht- Mathieu van der Poel en Demi Vollering zijn verkozen tot de beste wielrenners van 2023. De prijzen werden uitgereikt tijdens het Wielergala in de Jaarbeurs in Utrecht.

Van der Poel kende een bijzonder seizoen. Zo won hij onder andere Parijs-Roubaix en behaalde hij goud op het WK veldrijden. Zijn meest bijzondere overwinning was de winst op het WK wegwielrennen in Glasgow. Van der Poel ging op kop maar kwam in een van de laatste bochten ten val. Ondanks de val wist hij toch het goud te pakken. Deze prestaties leverde hem de Gerrit Schulte Trofee op, de prijs voor beste wielrenner van het jaar.

Andere genomineerde waren Dylan van Baarle, Wout Poels, Thymen Arensman, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Van der Poel kon vanwege een trainingskamp zelf niet bij het gala aanwezig zijn. In een videoboodschap noemde hij de prijs “een mooie bekroning op een fantastisch seizoen.”

Bij de vrouwen ging Demi Vollering er met de titel vandoor. Daarmee liet zij Annemiek van Vleuten, Mischa Bredewold, Fem van Empel en Puck Pieterse achter zich. Keetie van Oosten-Hagen, tweevoudig wereldkampioen wielrennen en naamdrager van de trofee, reikte de prijs uit. Vollering wist dit seizoen veel podiumplaatsen te behalen. Zo won ze goud tijdens de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en Stade Bianche. Ook werd ze tweede tijdens de Ronde van Vlaanderen, de Brabants Pijl en het WK wegwielrennen. Haar grootste succes behaalde ze tijdens de Tour de France voor vrouwen, die ze wist te winnen.

De avond werd voor Vollering nog extra bijzonder. Tijdens het gala werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door demissionair minister van Langdurige Zorg en Sport Conny Helder. Helder noemde Vollering “een inspiratie voor jonge mensen om ook te gaan sporten”.

Renner van de toekomst

Ook voor jonge talenten in de wielersport was er aandacht tijdens het gala. Zo werd de Gerrie Kneteman-trofee uitgereikt voor het talent van het jaar. Genomineerd waren Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Olav Kooij. Het was Pieterse die er met de prijs vandoor ging. Deze kreeg zij uitgereikt door Maurice Leeser, direchteur van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Hij noemde Pieterse “nu al een icoon in de Nederlandse wielersport”. Zo wist zij goud te halen op zowel het EK als het NK-mountainbike. Ook eindigde ze tijdens het WK veldrijden en WK mountainbike op het podium.

Vernieuwing

Nieuw dit jaar was de prijs voor beste ploeg van het jaar. ,,Wielrennen is meer en meer een ploegsport. Ploegen drukken steeds vaker hun stempel op de wedstrijd, maar staan nooit als team op het podium”, vertelde oud-wielrenner Erik Dekker tijdens het gala. Genomineerd waren Jumbo Visma, SD Workx en de Nederlandse baanploeg. Marianne van der Sloot, wethouder sport van ’s Hertogenbosch, reikte de prijs uit.

Jumbo Visma wist, mede dankzij de winst tijdens de Tour de France, Giro d’Italia en de Vuelta, de prijs te winnen. CEO Richard Plugge nam de prijs in ontvangst. In zijn speech sprak Plugge over het motto van het team: samen werken en samen winnen.

Er was meer vernieuwing dit jaar. Nadat het gala 60 jaar lang in ’s Hertogenbosch werd gehouden, vond het dit jaar plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Er is gekozen voor een nieuwe locatie in de hoop het evenement in de toekomst nog verder uit te breiden. De afgelopen jaren wist Utrecht zich als fietsstad ook internationaal meer op de kaart te zetten. Zo startte onder andere de Tour de France en de Vuelta in de stad.

Gouden randje

De avond eindigde op een bijzondere manier afgesloten. Nadat ze in 2018 al geridderd was, werd Annemiek van Vleuten bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Demissionair minister Helder noemde Van Vleuten “een voorbeeld en inspiratiebron voor alle sporters, jonge mensen en vrouwen in het bijzonder”. Van Vleuten maakte vorig jaar bekend na het seizoen van 2023 een punt te zetten achter haar wielerloopbaan. ,,Dat ik mensen heb mogen inspireren en dat ze van me hebben genoten, is heel bijzonder”, sprak ze na haar onderscheiding. Zo eindigde het Wielergala met een gouden randje.

Foto: ANP/ Bas Czerwinski

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...