Real Madrid wint na penalty’s van City in Champions League

Publicatiedatum:

Titelhouder Manchester City is uitgeschakeld in de Champions League. De ploeg legde het ondanks een enorm veldoverwicht na strafschoppen af tegen Real Madrid. Na 120 minuten stond het 1-1 (4-4 over twee wedstrijden). De Spanjaarden dankten in de penaltyserie doelman Andriy Lunin, die twee strafschoppen stopte.

Manchester City kon in tegenstelling tot vorige week weer beschikken over doelman Ederson, aanvoerder Kyle Walker en Kevin de Bruyne. De eerste twee keerden terug van een blessure, De Bruyne haakte vlak voor de heenwedstrijd af vanwege ziekte. Bij Real Madrid verving Nacho de geschorste Aurélien Tchouaméni.

Na het spectaculaire begin in Madrid, City kwam al in de tweede minuut op voorsprong, was het begin nu afwachtend van beide kanten. Heel voorzichtig zochten ze een weg naar voren. Na tien minuten aftasten testte Real-middenvelder Eduardo Camavinga voor het eerst de keeper met een slap schotje. Twee minuten later openden de Madrilenen de score alsnog na een snelle aanval. Vinicius liep slim weg achter de verdediging en legde voor op Rodrygo. De Braziliaan stuitte in eerste instantie nog op zijn landgenoot Ederson. In de rebound maakte hij het wel af.

Tempo omhoog

City schakelde gelijk een paar tandjes bij. Het baltempo ging omhoog en dat leverde al snel kansen op. Erling Haaland kopte eerst nog over, een paar minuten later raakte de Noorse doelpuntenmachine met een kopbal de lat. Real werd naar achter gedrukt en kon alleen loeren op de counter. Na een snelle vrije trap schoot De Bruyne van afstand op de vuisten van Real-doelman Andrij Lunin en schoten van Jack Grealish gingen via een verdediger naast.

Real Madrid ging met een voorsprong, wel tegen de verhouding in, aan de thee. Ook na rust hield de druk van de thuisploeg aan. Al binnen twee minuten nam Grealish een afgeslagen corner in één keer op de pantoffel. Jammer genoeg voor de Engelsman schoot hij hard recht op Lunin af. Nadat Nacho de bal bijna zelf in eigen doel liep, werd het wat rustiger qua kansen en tikte de tijd verder weg. In het voordeel van Real, in het nadeel van City dat geduldig bleef zoeken naar de gelijkmaker.

Een kwartier voor tijd viel de goal die niet kon uitblijven dan toch. Daarbij kregen de Engelsen wel een beetje hulp. Een voorzet van invaller Jérémy Doku werd niet goed verwerkt door Antonio Rüdiger en belandde zo voor de voeten van De Bruyne. Van dichtbij schoot de Belg de bal in het dak van het doel. Direct daarna had hij ook de 2-1 op zijn schoen. Via de vingertoppen van Lunin krulde De Bruyne de bal over. Ook na goed terugleggen van Manuel Akanji schoot de middenvelder over.

Missers Foden en Rüdiger

De aanvalsdrift van City nam iets af richting de laatste minuten. Real kwam er echter geen moment aan te pas. De Spanjaarden sleepten er wel een verlenging uit. Daarin was het wederom City dat geduldig zocht naar een gaatje in de defensie van Real Madrid. Dat gaatje kwam er na een lage voorzet van Bernardo Silva, maar Phil Foden maaide met alle tijd en ruimte die hij had half langs de bal.

Het bleef wel oppassen voor de titelhouder. In de extra tijd van de eerste helft van de verlenging kreeg Real voor het eerst in lange tijd weer een kans. Na een afgeslagen corner, de eerste pas voor de Spanjaarden, bracht Rúben Diaz de bal opnieuw voor. Van dichtbij werkte verdediger Rüdiger over.

In het laatste kwartier begon het spel meer te golven. In een tempo dat hoog bleef, maar met meer fouten door de vermoeidheid. Een kans op de winnende kwam er niet meer. Penalty’s moesten de beslissing brengen. Voor Real de eerste penaltyserie in de Champions League sinds de finale van 2016 (5-3 winst tegen Atletico Madrid). Manchester City had nog nooit een penaltyserie gespeeld in het miljoenenbal.

Julián Alvarez zette City op 1-0 in de serie, waarna de 38-jarige Luka Modric de eerste strafschop van Real miste. City had het voordeel, maar gaf dat door twee missers op rij weer uit handen. Silva schoot recht door het midden en zag dat Lunin bleef staan. Ook de strafschop van Mateo Kovacic werd gestopt door de 25-jarige doelman. Nadat City-doelman Ederson de vijfde penalty van City binnenschoot, moest Rüdiger scoren om de wedstrijd te beslissen. Dat deed de Duitse verdediger feilloos, waardoor de Real Madrid doorgaat naar de halve finale. Daarin is Bayern München de tegenstander, dat op dezelfde avond won van Arsenal.