Sensatie gegarandeerd; wie plaatst zich voor de halve finales van de Champions League?

De ontknoping van de Champions League 2023/24 komt steeds dichterbij. Dinsdag- en woensdagavond spelen de acht overgebleven teams de return van de kwartfinales. Geen enkele ploeg is al zeker van de volgende ronde.

In de heenwedstrijden vorige week viel er genoeg te beleven. Real Madrid – Manchester City (3-3) en Arsenal – Bayern München (2-2) speelden gelijk, Atletico Madrid en FC Barcelona wonnen met een minimaal verschil van respectievelijk Borussia Dortmund (2-1) en PSG (2-3). Daardoor hebben alle clubs nog kans op een plek in de halve finale. Aan de hand van cijfers van Opta en Transfermarkt.nl blikken we vooruit op de wedstrijden van vanavond en morgenavond.

Kan PSG het omdraaien in en tegen Barcelona?

Met een 2-3 zege in Parijs op zak leeft FC Barcelona hoogstwaarschijnlijk met het meeste vertrouwen van alle clubs toe naar de returnwedstrijd. De Spanjaarden strandden de vorige twee keer in de groepsfase. Nu kunnen ze voor het eerst sinds 2019 weer de halve finale van het miljoenbal bereiken. De eerste stap daarvoor is gezet, al is de marge maar één doelpunt. In 2019 begon Barcelona met een 3-0 voorsprong aan de return tegen Liverpool. Veel voetbalfans kunnen zich de wedstrijd vast nog herinneren, waar Liverpool het helemaal omboog en met een 4-0 zege de weg naar de finale voor de Catalanen versperde.

Tegenstander PSG stond in 2021 nog in de halve finale, waarin Manchester City te sterk was. De ploeg probeert al jaren met miljoeneninvesteringen de Champions League te winnen. Tot dusver zonder succes. Sterren als Messi en Neymar brachten niet de gewenste successen en vertrokken afgelopen zomer weer. De kans dat de enige overgebleven steraanvaller Kylian Mbappé deze zomer ook vertrekt, wordt steeds groter. Het contract van de 25-jarige Fransman loopt na dit seizoen af en de geruchten over een overstap naar Real Madrid blijven rondzingen.

Tijdens deze Champions League campagne leunt PSG nog erg op Mbappé. De vedette scoorde zes van de vijftien doelpunten. Geen andere speler van de Franse club maakte meer dan één goal. Verder heeft PSG het lastig dit toernooi. Drie van de negen wedstrijden gingen verloren en van de 149 schoten vonden er maar vijftien het net. Slechts tien procent. Vanavond zal de ploeg van trainer Luis Enrique het vizier meer op scherp moeten hebben.

De odds bij TOTO voor het bereiken van de volgende ronde: FC Barcelona 1,27 / PSG 3,85

Weet Dortmund de muur van Atletico te slechten?

Net als in Barcelona trappen Borussia Dortmund en Atletico Madrid vanavond om acht uur af. De Duitsers moeten een 2-1 achterstand zien goed te maken. Dat zal een aardige klus worden. Atletico staat al jaren bekend om de sterke achterhoede en verdedigende speelstijl, zeker als ze een voorsprong verdedigen. Tijdens de heenwedstrijd moest Dortmund al het spel maken. Met 67% balbezit en meer dan het dubbele aantal passes (649 om 321) had de bezoekende ploeg een duidelijk veldoverwicht. Dat zal door de uitslag van vorige week bij de wedstrijd van vanavond niet heel anders zijn.

Dortmund heeft daarnaast dit Champions League seizoen moeite met doelpunten maken. In negen wedstrijden maakte de ploeg slechts elf goals. Desondanks eindigde de ploeg op de eerste plaats in de groep, die met PSG en AC Milan als ‘groeps des doods’ werd betiteld. Nadat PSV in de achtste finale over twee wedstrijden werd verslagen, verloor Dortmund in Madrid. Daar had het moeite met het bereiken van de spitsen. Füllkrug en zijn vervanger Haller kwamen samen in negentig minuten tot slechts dertien passes en twee schoten. Het schot van invaller Haller was wel raak, waardoor de wedstrijd van vanavond een stukje spannender is.

De odds bij TOTO voor het bereiken van de volgende ronde: Borussia Dortmund 2,70 / Atletico Madrid 1,47

Krijgen we weer spektakel in Manchester?

Dé wedstrijd van de kwartfinales is Manchester City – Real Madrid. In Spanje eindigde het na een spektakelstuk in 3-3. Beide ploegen zijn daardoor nog altijd ongeslagen dit seizoen in de Champions League. Maar ook daarbuiten is het al even geleden dat beide ploegen verloren. 18 januari dit jaar verloor Real Madrid voor het laatst, na verlenging in de beker tegen Atletico Madrid. Sindsdien zijn de Madrilenen al vijftien wedstrijden ongeslagen. Voor Manchester City is het nog langer geleden dat ze een wedstrijd verloren. Op 6 december ging de ploeg van Pep Guardiola voor de competitie onderuit op bezoek bij Aston Villa. Daarna speelde City 27 wedstrijden: 22 zeges, 5 gelijke spelen.

Vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar in de halve finale. Toen begonnen ze ook met een gelijkspel in Madrid. In Manchester liet City weinig heel van de tegenstander: 4-0. Real zal ditmaal hopen op een ander scenario. Zoals het jaar daarvoor, in seizoen 21/22. Manchester City won de eerste ontmoeting met 4-3, waarna Real Madrid na verlenging met 3-1 toch aan het langste eind trok.

Tot slot twee bijzondere statistieken van Manchester City dit seizoen in de Champions League. De Engelsen scoorden in alle negen de wedstrijden precies drie keer. De ploeg won één keer met 3-0, vijf keer met 3-1 en twee keer met 3-2. De enige wedstrijd die ze niet wonnen, was natuurlijk vorige week toen het 3-3 werd. Aanvallend zit het dus wel goed. Verdedigend ook. Van de acht overgebleven teams kreeg Manchester City de minste schoten tegen, zowel in totaal (61) als op doel (24). Wat dan weer opvallend is, is dat twaalf van de vierentwintig schoten op doel tegen een tegengoal betekende. Precies de helft dus. Zaak dus voor Real Madrid om woensdagavond tot zoveel mogelijk pogingen tussen de palen te komen.

De odds bij TOTO voor het bereiken van de volgende ronde: Manchester City 1,33 / Real Madrid 3,35

Grijpt Bayern München de laatste kans op een prijs?

Last but not least; Bayern München – Arsenal. Ondergesneeuwd door de strijd tussen City en Real speelden de twee in Londen met 2-2 gelijk tegen elkaar. De strijd ligt daardoor nog helemaal open. Zeker omdat de thuisploeg dit seizoen alles behalve lekker draait. Van de laatste elf officiële duels verloor Bayern er vijf.

Het lichtpuntje in de Champions League voor de ploeg is aanwinst Harry Kane. Met zeven doelpunten en drie assists is de spits de meest waardevolle speler van het toernooi tot dusver. Voor zijn ploeg is hij goud waard aangezien hij bij meer dan de helft van de doelpunten betrokken is (10 van de 17). Kane kwam naar München om prijzen te winnen, iets wat bij zijn oude club Tottenham Hotspur niet wilde lukken. Ondertussen stevent de ploeg uit Beieren af op het eerste seizoen zonder hoofdprijs sinds 2011/12. De wedstrijd om de supercup ging verloren, het kampioenschap ging afgelopen weekend naar Bayer Leverkussen en in de beker verloor Bayern al in de tweede ronde van een ploeg van het derde niveau. Alleen het winnen van de Champions League kan het seizoen nog redden.

In Londen droomt men ondertussen nog altijd van drie prijzen. De Community Shield werd al gewonnen en in de competitie staat Arsenal op een tweede plaats, twee punten achter koploper Manchester City. Ook in de Champions League staat de ploeg er niet slecht voor. Bij de eerste deelname sinds 2016/17, waarin de ploeg werd uitgeschakeld door Bayern München, staat Arsenal gelijk in de kwartfinale. In de heenwedstrijd had Arsenal meer kansen dan de bezoekers, maar wisten ze die niet af te ronden. Woensdag kan de ploeg van Mikel Arteta voor het eerst in vijftien jaar weer eens in de halve finale staan. Daarvoor moet het niet de laatste twee tripjes naar München herhalen. Beide keren werd het 5-1 voor de Duitsers.

De odds bij TOTO voor het bereiken van de volgende ronde: Bayern München 1,78 / Arsenal 2,05

UITGELICHTE FOTO: EPA/Kiko Huesca

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Martin Garrix vijfde keer nummer 1 dj

DJ mag, een muziektijdschrift, roept Martin Garrix uit tot...

Vertrouwen in Wilders neemt af in PVV-bolwerk Heerlen

Heerlen – Het vertrouwen in Geert Wilders en zijn...

Verlenging van de Wbmgp roept vragen op

De Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek (Wbmgp) wordt opnieuw...

Provincie Zeeland teleurgesteld: vier maanden geen treinen tussen Vlissingen en Goes in 2029

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu kondigde begin...