2024 is begonnen en daarmee zijn de goede voornemens ook weer afgestoft. Volgens een onderzoek van Motivaction, in opdracht van Nationale-Nederlanden, heeft 43 procent van de mensen goede voornemens. Driekwart hiervan wil meer gaan bewegen en sporten. Maar waarom is sporten zo’n populair voornemen?
Remko van den Dool, onderzoeker aan het Mulier Instituut, weet niet de precieze reden. ”Vaak is het wel een doel dat voor de hand ligt, wat men nog ‘moet’ gaan doen. Andere van dit soort zaken zijn stoppen met roken, gezonder en minder gaan eten, minder alcohol drinken of een bepaald eenzaam iemand meer aandacht geven.”
Sportschool SportCity in Tilburg merkt een verhoging van klanten aan het begin van het jaar. ”Dat merken we aan de hoeveelheid vragen en rondleidingen die er zijn. We merken ook dat er in januari meer abonnementen worden afgesloten en er meer mensen naar de sportschool komen. Midden februari zien we dat dan alweer afnemen. De mensen houden hun abonnement dan wel voor als ze weer meer willen sporten maar komen minder vaak” zo vertelt een medewerker.
Volhouden
Waarom mensen hun goede voornemens niet volhouden ligt volgens Van den Dool aan de hoeveelheid voornemens die mensen hebben. ”Als je meerdere doelen tegelijk nastreeft, doe je alles een beetje. Je hebt geen focus op een doel. Het gevaar bestaat dan dat als een van de doelen mislukt, gelijk ook de motivatie voor de andere doelen inzakt.”
Ook is het belangrijk om van tevoren een goed plan te hebben, zegt Van den Dool. ”Wanneer wil je dan gaan sporten en bewegen? Met wie? Heb je een opbouwprogramma of ga je gelijk zeven kilometer hardlopen? Het laatste is een recept voor falen.”
Foto: ANP//Ramon van Flymen