Museums steeds toegankelijker

Steeds meer musea doen hun best om inclusief te zijn. In de afgelopen jaren is er veel gewerkt aan de toegankelijkheid van musea. Door speciale ervaringen en tentoonstellingen aan te bieden, zijn sommige musea nu ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Als je online een kaartje wilt kopen voor een museum, valt het je misschien op dat er steeds vaker een kopje toegankelijkheid op de website staat. Ook bij Het Singer Laren museum wordt er hard gewerkt aan de toegankelijkheid en inclusiviteit. Ze zijn als een van de weinige musea bezig met een multi zintuigelijke rondleiding voor mensen met een visuele beperking. Volgens het Oogfonds hebben 300.000 mensen een visuele beperking.´´Tijdens een van onze speciale rondleidingen was er een deelnemer met ook een visuele beperking, omdat deze deelnemer moeite had aan de rondleiding mee te doen, zijn we dingen gaan aanpassen, dat was het startpunt.´´

De multi zintuigelijke rondleiding van Singer Laren is nog niet af, maar om deze rondleiding te creëren gaan ze in gesprek met de doelgroep die ze willen bereiken. ‘’Belangrijk is om de doelgroep erbij te betrekken. De mensen om wie het gaat moeten zelf aangeven wat werkt en wat niet. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat niet iedereen met een visuele beperking hun zicht wordt vervangen door tast, dus alleen voelkunstwerken ontwikkelen in de rondleiding is dan niet genoeg.

Ook andere museums zijn hard aan het werk om toegankelijker te worden. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum heeft op speciale data een prikkelarme avondopenstelling. Deze rustigere bezoeken worden gehouden na reguliere sluittijden. Ook het Van Gogh Museum biedt een speciale ervaring, namelijk bezoekers met een kleurzienstoornis kunnen speciale EnChroma brillen lenen om meer te kunnen genieten van hun bezoek. Een EnChroma bril helpt om meer heldere en verzadigde kleuren van schilderijen waar te nemen, ook helpt het om meer diepte en details in kleur te zien. Al deze speciaal toegankelijk gemaakte ervaringen en tentoonstelling kun je op de websites van de musea vinden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...