Eerste vrouwelijke notaris van Den Bosch opent Sociaal Notariaat

Yvonne Vleeshouwers is de eerste vrouwelijke notaris van Den Bosch en werkt al 11 jaar bij Hoffspoor Notarissen. Ze werd ondernemer van het jaar in Rosmalen met haar nieuwe project: Sociaal Notariaat Den Bosch. Sinds maart biedt ze haar diensten gratis aan voor iedereen die er behoefte aan heeft. Bij Wijkplein De Kiek geeft ze advies over notariële zaken, helpt ze mensen met het opstellen van een offerte en houdt ze elke maand een spreekuur over onderwerpen als erfenis, testament en schulden. Het openen van een Sociaal Notariaat komt niet uit het niets.

“Zelf heb ik een zoon die gehandicapt is, daardoor heb ik veel lezingen gegeven voor ouders van kinderen met een beperking en ook voor verwanten van mensen met psychische klachten. Zo ben ik me in de loop de jaren steeds meer gaan richten op die kwetsbare groepen,” vertelt Yvonne. Naast haar werk bood ze dus al veel hulp aan, maar toch was ze nog niet helemaal tevreden.

“Het viel mij op dat wij op kantoor vooral mensen krijgen die huizen hebben, mensen met spaargeld, aandelen of allerlei vermogensbestanddelen, maar wij zien bijna nooit mensen die niet zoveel hebben.” Ze kwam erachter dat deze kwetsbare groepen vaak niet durven aan te kloppen bij een notaris.

“Het imago van een notaris is duur, deftig en moeilijk, dat is van oudsher. Het is heel moeilijk, denk ik, om dat te veranderen, maar dat wil ik wel graag.”

En dat deed ze door in maart een sociaal notariaat te openen, waarbij ze haar diensten gratis aanbiedt voor iedereen die wil. Als vrijwilliger zit ze een middag in de week bij Wijkplein De Kiek in Den Bosch. Samen met andere vrijwilligers helpt ze mensen, waarbij zij zich specialiseert in het familierecht. Verschillende mensen komen bij haar langs met uiteenlopende vragen. “Het zijn vooral vragen van mensen die te maken hebben met schulden, maar ook mensen die een testament willen maken, maar daarvoor niet naar een notaris durfden te gaan.’’

Zowel op kantoor als bij Wijkplein De Kiek is het hard werken, maar Yvonne doet het graag. Vooral het helpen van mensen is wat haar drijft. Het leukste vindt ze dat ze mensen een gerust gevoel kan geven.

‘’Dat als je dood gaat, je het gevoel hebt van: ‘Nou nu heb ik alles goed geregeld ik kan rustig doodgaan.’ Daar ga ik eigenlijk altijd voor.’’

Toch vindt ze het jammer dat niet meer notarissen dit doen. “Het lijkt mij mooi als alle notarissen nou een halve dag zoiets gaan doen, vrijwillig. Dan kun je echt al heel veel mensen helpen. En dan bijvoorbeeld in elke grote stad in Nederland, gewoon dat er zoiets is, zo’n spreekuur. Ja, dan denk ik dat het wel goed komt. Dat is denk ik nog wel een lange weg, maar wie weet.” Het klinkt een beetje onrealistisch, maar volgens Vleeshouwers is de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie al met zoiets bezig.

Voor de toekomst van haar eigen spreekuur is ze nog niet van plan om te stoppen en ze is gedreven om dingen te verbeteren. “Zoals het tot nu toe gaat, is er iedere week best wel veel aanloop, dus ik ga gewoon zo door. Ik heb gezegd dat ik na een half jaar ga evalueren en na een jaar ook. En zoals het tot nu toe gaat, denk ik: ja, ik moet gewoon doorgaan en sommige dingen iets beter maken. De website moet nog wat verbeterd worden, zodat mensen me nog beter kunnen vinden, maar tot nu toe ben ik wel tevreden.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...